SMA testi nedir ‘Evlilik öncesi SMA testi nasıl yapılır’

SMA testi nedir ‘Evlilik öncesi SMA testi nasıl yapılır’
Kalıtsal ve ilerleyici bir kas hastalığı olan SMA konusunda önlem almak için evlilik öncesi zorunlu tutulan SMA testi nasıl yapılır? İşte tüm detaylarıyla SMA testi nedir ve nasıl yaptırılır?

Omurilikteki sinir hücrelerine etki ederek kas ve sinir rahatsızlığına neden olan, özellikle bebeklerde ya da çocuk yaşta sıklıkla görülmesiyle son günlerde dikkat çeken hastalık, belirli bir kiloya ulaşmayan çocuklarda ilaçla tedavi edilebiliyor. Ancak tedavisi gerçekleşmezse ölümcül olabiliyor.

SMA hastalığı yürüme, konuşma, yemek yeme, nefes alma gibi temel motor becerilerin yapılmasını imkansız hale getiren ölümcül kas hastalığıdır. Peki, SMA testi nasıl yapılır?

SMA TESTİ NASIL YAPILIR? NEDİR VE NASIL YAPTIRILIR?

Çok sık bir şekilde son yıllarda görülmesi ve tedavisi çok pahalı olduğu için ve ülkemizde tedavi imkanı olmadığı için minik bebeklerin ölümüne neden olan SMA ile ilgili testler artık zorunlu tutuluyor.

sma-testi-nerede-yapilir-nasil-basvurulur-sma-testi-ucretli-mi-4.webp

SMA testi nasıl yapılır diye soranlar için mutlaka evlilik öncesi yaptırılacak bu testle ilgili detaylar paylaşılıyor. Nasıl yaptırılacağını öğrenmeden önce SMA testi nedir bilmelisiniz.

Bu test, evlilik öncesinde ya da gebelik sırasında yaptırılabiliyor. Ebeveyn olma ihtimali bulunan kişilerden kan örneği alınarak yapılan SMA testi, taşıyıcılığın olup olmadığına bakılması için yapılır.

EVLİLİK ÖNCESİ SMA TESTİ NASIL YAPILIR?

Evlenmeye karar veren çiftlerin SMA testi nasıl yaptırılır diye sormaları oldukça normaldir. Ülkemizde zorunlu olması sebebiyle, çiftlerin ileride çocuklarının SMA hastası olmamaları için alınacak bu önlemle hastalığın önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz yaptırılabilen SMA testi için öncelikle erkekten kan örneği alınarak SMA taşıyıcısı olup olmadığına bakılır. Erkekte taşıyıcılık bulunmadığı takdirde, kadından örnek alınmasına gerek kalmıyor.

i-002.webp

Erkekte taşıyıcılık çıkarsa kadından da kan örneği alınarak SMA taşıyıcılığı olup olmadığına bakılır. Her iki kişide de taşıyıcılık çıkarsa, bu kişilerden olacak çocuklarda yüzde 95 oranında SMA riski olduğu tespit edilmiş oluyor.

SMA TESTİNDE RİSK BULUNANLAR NE YAPMALI?

Yüzde 95 oranında SMA’lı bir çocuk dünyaya getireceği testle ortaya konan çiftler, sağlıklı bir bebek sahibi olabilmeleri için tüp bebek tedavisine yönlendirilir. Riskleri göze alan çiftler ise riskleri doğum öncesi önlemlerle en aza indirebilirler. Bunun için uzmana yönlendirilerek yapılabilecekleri öğrenirler.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.