Airfryer zararlı mı ‘Fritöz ile airfryer arasındaki fark ne’

Airfryer zararlı mı ‘Fritöz ile airfryer arasındaki fark ne’
Sağlıklı diye pazarlanan airfryer sistemleri düşünüldüğü kadar iyi mi yoksa zararı var mı? Airfryer zararlı mı diye merak edenler için en ince detayına kadar araştırdık.

Hava fritözü olarak Türkçeye çevrilebilen, içerisindeki havayla pişirme işlemi gerçekleştiren ve sağlıklı olduğu düşünülen airfryerlar büyük bir tartışma konusu olmaya başladı. Son dönemde sıklıkla sağlıklı diye pazarlanan airfryer zararlı mı? Alınmalı mı alınmamalı mı?

multipech-aerofrityurnitsa-aerogril-airgrill-philips-hd9650-airfriyer-xxl-avance-collection-09.jpg

AİRFRYER ZARARLI MI? AİRFRYER NEDEN ZARARLI OLABİLİR?

Son dönemlerin en popüler elektrikli cihazlarından olan airfryer zararlı mı diye merak ediliyor. Çok sağlıklı görülüp alınan, yiyecekleri kızartmamasıyla zararının az olduğu söylenen airfryer neden zararlı?

Airfryer zararlı mı diye soranlar için aslında sağlıklı görülen bu cihazın çok kullanıldığında büyük zararları olabileceğini söylemek gerekiyor. Sağlıklı diye sürekli kullanılan airfryer zararlı olabilir.

Günlük pratik yemek pişirme gibi bir yararı bulunan airfryerlar, sırf pratik oldukları için sürekli kullanıldıklarında kilo almaya, tip 2 diyabet oranlarının yükselmesine, kalp ve damar hastalıklarına neden olabilir. Obeziteye davetiye çıkaran cihaz aslında pişirme yöntemi olarak iyi olsa da aşırı yemek tüketimine yönlendirebilir.

16a891d65341548e2a37cc372cb731eb.jpg

Airfryer neden zararlı diye soranlar için bu bilgiler dışında airfryer pişirme yöntemi olarak kızartmadan daha sağlıklıdır. Besin değerlerinin daha az düştüğü bilinen bir gerçektir. Çünkü içerisindeki sıcak havanın eşit şekilde dağılımı yoluyla pişirir.

adobestock-383039085-2048x1366-001.jpg

Ayrıca bazı airfryerların içleri teflondur. Teflon tavalarda olan aşınmalar burada da olabileceğinden ve bu aşınmalar insan sağlığına zarar verdiğinden bazı kişiler tarafından zararlı olabileceği gerekçesiyle tercih edilmeyebilir. Bu kişiler ‘içi teflon olmayan airfryer var mı’ diye merak ederler.

AİRFRYER NEDEN ALINMAMALI?

Airfryer zararlı mı sorusunun cevabına istinaden almak istemeyenler olabilir. Airfryer neden alınmamalı diye soranlar için teflon özelliği ön plana çıkıyor. İçi teflon olmayan airfryer var mı diye merak ediyorsanız, bu tür cihazlar da bulunabiliyor.

https-specials-images-forbesimg-com-imageserve-1154074505-0x0-001.webp

Zararından korunmak için içi teflon olmayan airfryer kullanabilir, daha güvenli yemek pişirebilirsiniz.

Airfryer neden alınmamalı diye soranlar için bir de pratikliğini öne sürmek yanlış olmaz. Çünkü çok pratik kullanımından dolayı öğünleri artırmanıza neden olabilir, günlük öğün sayınız artabilir. Sırf kolayca pişirip yiyebiliyorsunuz diye sık sık çalıştırabilirsiniz. Bu da obezite hastalığına neden olur. Bu yüzden airfryer almayı tercih etmeyebilirsiniz.

i-003.webp

Airfryer almak istemeyenler mini fırın veya buharda pişirme yöntemiyle tencere yemeklerini leziz şekilde pişirebilen instant pot ürünlerini tercih edebilirler.

FRİTÖZ İLE AİRFRYER ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Airfryer yiyecekleri hava yoluyla pişirir. İç haznesinde eşit şekilde dolaşan kuru ve sıcak hava, hazne sepetindeki yiyecekleri en kısa sürede pişirir. Isı kaynaklarına doğrudan teması bulunmadan, sadece dolaşan hava yoluyla çabuk pişiren airfryerlara göre fritözler daha zararlı kabul edilir. Çünkü fritözler kızgın ve bol yağda kızartma işlemi yapar. Fritöz ile airfryer arasındaki fark pişirme yöntemindedir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.