Yaşlı aylığı nedir 'Kimler yaşlı aylığı alabilir' 2024 yaşlı aylığı ne kadar

Yaşlı aylığı nedir 'Kimler yaşlı aylığı alabilir' 2024 yaşlı aylığı ne kadar
Yeni yılda asgari ücretin yükseltilmesiyle birlikte diğer ödemelerin zam oranları merak edildi. Yaşlı aylığı da gündeme geldi. Peki, yaşlı aylığı nedir kimler alabilir? 2024 yaşlı aylığı ne kadar?

Belirli bir yaşın üzerine çıkan vatandaşların ihtiyaçları için önemli olan yaşlı aylığı, bilmeyenler için merak edilen konular arasında bulunuyor. Geçim derdine düşen yaşlıların kesesini rahatlatacak yaşlı aylığının detaylarını merak edenler için konuyu açıklayalım.

YAŞLI AYLIĞI NEDİR KİMLER ALABİLİR?

Son günlerde asgari ücret artışıyla birlikte merak edilen konular arasında yaşlı aylığı nedir sorusu da bulunuyor. Aynı zamanda yaşlı aylığı şartları da merak ediliyor.

emekli2.jpg

Belirli bir yaşın üstündeki vatandaşlara verilen yaşlı aylığı, sosyal güvencesi olmayan ve kişi başına düşen aylık net geliri asgari ücretin 1/3’ünden az olan kişilere verilebiliyor. Tabii bir de yaş kriteri bulunuyor.

YAŞLI AYLIĞI ALMAK İÇİN KAÇ YAŞINDA OLMAK LAZIM?

Yaşlı aylığı kaç yaşında alınır sorusunun cevabı, 65 yaştır. Durumu olmayan ve sosyal güvencesi bulunmayan 65 yaş üstü vatandaşların başvurarak alabilecekleri yaşlı aylığı alma şartları ise yukarıda belirtilen şartlardan oluşuyor.

emekli-498765.jpeg

YAŞLI AYLIĞI NE KADAR?

Asgari ücret artışı, memur maaşı konuşmaları ve temel yaşam ürünlerine gelen zamlar, 2024’te yaşlı aylığı ne kadar olacak sorularını da gündeme getirdi. Yaşlı aylığı da yeni yılla birlikte arttı. Peki, yaşlı aylığı ne kadar oldu?

En son 2023 Temmuz ayı ile birlikte artış göstermiş olan ve 2 bin 348 TL olan yaşlılık maaşı, 2024 yılının gelmesiyle birlikte tekrar artarak Ocak ayı ile birlikte 3 bin 504,84 TL’ye çıktı.

YAŞLI MAAŞI ALMAK İÇİN NEREYE BAŞVURULUR? YAŞLI AYLIĞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Yaşlı aylığı almak için nasıl başvuru yapılır diye merak ediyorsanız, ilk olarak e-Devlet üzerinden giriş yapıp Sosyal Güvenlik Kurumu sekmesinden başvuru gerçekleştirebilirsiniz.

0x0-emeklilikte-cift-maas-almak-mumkun-mu-milyonlarca-kisiyi-ilgilendiriyor-iste-detaylar-1640836404134.webp

Sosyal Güvenlik Kurumu sekmesi içinde yer alan 'Gelir Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi' bölümüne tıklayarak ‘Yeni Başvuru’ seçeneğini seçmelisiniz.

Karşınıza gelecek olan ekranda Taler türü olarak Yaşlı Aylığı’nı seçin. Burada SSK için 4/A SSK, BAĞ-KUR için de 4/B Bağ-Kur seçeneklerinden birini seçerek ‘Başvur’ seçeneğini tıklayabilirsiniz.

Karşınıza gelen ekranda T.C. kimlik numarası, ad ve soyad bilgileri bulunur. Aynı zamanda maaş ödemesini almak istediğiniz banka bilgilerini seçerek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.