Araç sahipleri dikkat Akaryakıta indirim geliyor

Araç sahipleri dikkat Akaryakıta indirim geliyor
Orta Doğu'da yaşanan son gelişmeler petrol piyasalarını etkiledi ve fiyatlar yükseldi. Ancak ABD'deki stok miktarlarının artması ve doların değer kazanmasıyla birlikte, bu artışın etkileri azaldı. Piyasalardaki bu değişimler akaryakıt fiyatlarında bir indirimin mümkün olabileceğine işaret ediyor.

Bu haftanın başlarında 92 dolar seviyesini test eden ham petrol fiyatları, bugün itibarıyla 86 dolar seviyelerine düşüş gösterdi. Amerika Birleşik Devletleri'nde artan petrol stokları ve global ölçekte güçlenen doların etkisiyle petrol fiyatları üzerindeki baskı devam etti. Böylece akaryakıt fiyatlarına yapılacak zamların şimdilik gündemden düşmesine yol açtı ve indirim beklentilerini güçlendirdi.

bu-akaryakit-bayileri-icin-inceleme-baslatildi-42c9f512.jpg

İstanbul'da 18 Nisan itibarıyla benzinin litre fiyatı 43,58 Türk Lirası seviyesinde sabit kaldı. Ancak piyasalar, İsrail ile İran arasındaki olası bir misilleme senaryosu nedeniyle tedirgin bir bekleyiş içinde. Geçtiğimiz hafta, Ortadoğu'daki İsrail-İran gerginliğinin tırmanması petrol fiyatlarını yukarı yönlü etkiledi. Brent petrol, haftanın başında varil başına 92 dolarlık bir fiyatla son altı ayın en yüksek düzeylerine ulaştı. Piyasalardaki gerilim hissiyatının az da olsa azaldığı gözlemlendi.

benzin-2.jpg

ABD'de geçtiğimiz hafta açıklanan petrol stokları, 12 Nisan haftasını kapsayan dönemde 2,7 milyon varillik bir artış sergiledi. Piyasa analistlerinin beklentisi, stoklarda 1,6 milyon varillik bir artış olacağı yönündeydi. Stoklardaki bu beklenmedik yükseliş, petrol talebinde bir düşüş olduğuna işaret etti. Diğer yandan doların güçlü seyri petrol fiyatları üzerindeki baskıyı sürdürmeye devam etti. Brent petrolde haftanın başındaki zirve seviyelerinden bu yana yaşanan düşüş yaklaşık olarak yüzde 5 oranında oldu ve akaryakıt fiyatlarındaki artış beklentilerini geçici olarak rafa kaldırdı. Enerji sektörü temsilcileri eğer fiyat düşüşü kalıcı olursa akaryakıt fiyatlarında önümüzdeki dönemde indirimlerin beklenebileceğini belirtti.

likyu.jpg

İSTANBUL ANADOLU YAKASI AKARYAKIT FİYATLARI

  • İstanbul Anadolu Yakası benzin litre fiyatı: 43.49 TL
  • İstanbul Anadolu Yakası motorin litre fiyatı: 42.10 TL
  • İstanbul Anadolu Yakası LPG litre fiyatı: 22.04 TL

İSTANBUL AVRUPA YAKASI AKARYAKIT FİYATLARI

  • İstanbul Avrupa Yakası benzin litre fiyatı: 43.58 TL
  • İstanbul Avrupa Yakası motorin litre fiyatı: 42.17 TL
  • İstanbul Anadolu Yakası LPG litre fiyatı: 22.10 TL

ANKARA AKARYAKIT FİYATLARI

  • Ankara benzin litre fiyatı: 44.42 TL
  • Ankara motorin litre fiyatı: 43.00 TL
  • Ankara LPG litre fiyatı: 22.35 TL

İZMİR AKARYAKIT FİYATLARI

  • İzmir benzin litre fiyatı: 44.62 TL
  • İzmir motorin litre fiyatı: 43.20TL
  • İzmir LPG litre fiyatı: 22.90 TL

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Türkiye'de benzin ve dizel yakıt fiyatlarının belirlenmesi sürecinde, vergisiz rafineri maliyetine Özel Tüketim Vergisi ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu payı eklenerek Katma Değer Vergisi dışındaki rafineri çıkış fiyatı hesaplanıyor. Vergisiz rafineri maliyetinin tespitinde Akdeniz bölgesi İtalya piyasasındaki günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük döviz kurları izlenir ve belirli bir fiyat değişikliği eşiğinde vergisiz rafineri maksimum satış fiyatına ulaşılır.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.