Ayak parmağı yiyen böcek türü tespit edildi 4 İlimizde istilaya başladı

Ayak parmağı yiyen böcek türü tespit edildi 4 İlimizde istilaya başladı
Bilim insanları tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'ye komşu Kıbrıs'ta "Ayak parmakları" yiyen bir böcek olduğu bildirildi. Ancak Türkiye'ye doğru geldiği bilindiğinin aksine 4 ilimizde çoktan görülmüş olup acil uyarı yapıldı.

Türkiye'nin Akdeniz bölgesi ve Kıbrıs'ta, son zamanlarda dikkat çeken bir durum yaşanıyor. "Ayak Parmakları" yiyen bir tür böcek keşfedildi. Bilim insanlarının yaptığı açıklamaya göre, bu böcekler özellikle Kıbrıs'ta görülmekte ve Adana, Hatay, Mersin, Antalya gibi illerde alarm verilmesine neden oldu.

TÜRKİYE'DE DE YAŞIYORMUŞ

20 Mart'ta Pensoft tarafından yayımlanan bir makaleye göre, su böcekleri halk arasında "ayak ısıran" böcekler olarak da tanınır Akdeniz bölgesindeki birçok ülkede bulunurken, Kıbrıs'ta rastlanmamıştı. Ancak son bulgular, bu canlıların Türkiye'de de yaşadığını gösteriyor. Sosyal medyada yüzücülerin, turistlerin ve yerel halkın bu böcekleri paylaşmaya başlamasıyla birkaç yıl önce Türkiye'deki varlıkları keşfedildi.

4851.jpg

O TARİHTE ORTAYA ÇIKABİLİR

Türkiye'nin güney bölgelerinde, özellikle Adana, Hatay, Mersin ve Antalya gibi illerde, Haziran ayında ayak parmağını ısıran böceklerin görülme ihtimali bulunuyor. Bu böcekler, Lethocerus patruelis olarak bilinen dev su böcekleridir ve heteroptera ailesinin en iri üyelerindendir. Bu canlılar, avcı doğalarıyla tanınırlar ve diyetleri omurgasızlar, balıklar, kaplumbağalar ve hatta kuşlar gibi çeşitli hayvanları içerir. Dişi bireylerin suya bıraktığı yumurtalarla erkek bireylerin ilgilenmesi, bu tür için alışılmadık bir davranıştır ve hayvanlar aleminde nadiren rastlanan bir özelliktir.

rhtdf.jpg

Lethocerus patruelis ilk kez Kıbrıs'ta tespit edilmiş ve 2021 yılında bir sosyal medya platformunda paylaşılan gözlemlerle bilinir hale geldi. Bu böceklerin görülmesiyle ilgili raporlar, adanın doğu kıyılarındaki plaj ziyaretçileri tarafından da doğrulandı. Tatilcilerin, bu böceklerin olası görülme alanlarında dikkatli olmaları öneriliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.