Son dakika... Mehmet Şimşek pazartesi açıklayacak! Nefesler tutuldu

Son dakika... Mehmet Şimşek pazartesi açıklayacak! Nefesler tutuldu
Mehmet Şimşek pazartesi açıklayacak! Nefesler tutuldu.

Kamu da kemerlerin sıkılması için harekete geçen hükümet, bazı bir takım adımlar atmıştı. Bu kapsamda kamu da tasarruf, ilk olarak memurlardan başlamıştı. Ekonomik olmayan hatlarda memurlara tahsis edilen servislerin kaldırılma kararının ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'da makam araçlarını ve koruma polis sayısını azaltma kararı almıştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Sürdürülebilir Finans Forumu'nda konuştu. Bakan Mehmet Şimşek pazartesi gününü işaret ederek yeni paketi açıklayacağını duyurdu.

798242image1.jpg

PAZARTESİ AÇIKLANACAK

Mehmet Şimşek, kamu maliyesine ilişkin birçok hususta adım atacaklarını, pazartesi günü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile birlikte tasarruf verimlilik paketini açıklayacaklarını duyurdu.

Bu kapsamda tasarruf paketinin pazartesi açıklanacağını belirten Mehmet Şimşek, tasarruf artarsa yatırımın da artacağını belirtti.

Konuma yapan Mehmet Şimşek'in açıklamaları şu şekilde:

"İç talebin büyümeye katkısı hâlâ güçlü. Ama iç talep bir miktar daha yumuşayacak. İhracatçılar için pazar büyüyecek. Esas olan rekabet ve verimliliği artırmak. Faiz ve kur sübvansiyonuyla bir yere varamayız.

Cari açığın milli gelire oranını yüzde 2,5'in altına çekmeyi hedefliyoruz bu sene. Bu oranın altına düşerse, Türkiye'nin dış borcu düşüyor. İkincisi Türkiye'nin rezerv pozisyonunu iyileştirmek için bir fırsat sunuyor.

mehmet-simsek-aa-2216011.jpg

TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTU ARTIYOR

Sanayiyi sadece piyasalara bırakamayız. Sanayide dönüşümü kamu desteğiyle hızlandıracağız. Altın ithalatına kota getirdik. Çıkar çevreleri memnun değil. Hiç kusura bakmasınlar. Dışarıdan Dövizle aldığınız bir metanın kenarda altın olarak durması memleketin menfaatine değil.

Finansmana erişimde sorun yok. Bankalar ve şirketler küresel finansmana erişimde giderek iyi bir noktaya geldi. Program sayesinde finansmana erişim artmıştır. Uluslararası bankalar nezdinde de Türkiye ilgisi arttı. Kredi derecelendirme kuruluşları programın çalıştığını gecikmeli de olsa fark etti, notumuzu artırıyorlar.

ENFLASYON DÜŞECEK

Türkiye'nin risk primleri geriliyor. Dolayısıyla finansman maliyetleri azalıyor. Yaşadığımız asrın felaketi olan depremin bütçe açığı üzerinden etkisi var. Bütçe açığını azaltmak için aldığımız önlemler enflasyonist oldu. KDV'yi artırdık. Ama bu bir kerelik. Bu sene artırmayacağız. Para politikasının yeniden inşası enflasyonu çıpalayacak.

Kamunun iç ve dış borcunun milli gelire oranı yüzde 29,5 seviyesinde. Gelişmekte olan ülkeler ortalaması yüzde 70'lerde. Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Yardımcımız ile verimlilik ve tasarruf paketini açıklayacağız.

Enflasyonda piyasa öngörüleriyle bizim hedeflerimiz arasındaki makas kapanacaktır. Türkiye'yi fiyat istikrarına kavuşturacağız. En büyük önceliğimiz hayat pahalılığı baskısını azaltmaktır. Enflasyonu tek haneye indirmek için maliye politikası tarafında ne gerekiyorsa yapacağız.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.