Köy enstitüleri ne zaman kapatıldı 'Hangi amaçla kuruldu

Köy enstitüleri ne zaman kapatıldı 'Hangi amaçla kuruldu
Sadece Türkiye’de bulunan bir eğitim sistemi olarak köy enstitüleri nedir, ne zaman kapatıldı, kim kapattı sorularının cevapları merak ediliyor. Köy enstitüleri hakkındaki tüm detaylar…

Türkiye nüfusunun büyük çoğunluğunun köylerde yaşadığı dönemde eğitimli insan sayısını yükseltmek amacıyla kurulan köy enstitüleri, günümüzde merakla araştırılıyor. Özellikle yeni neslin merak ettiği köy enstitüleri ne zaman kuruldu, neden eğitim verdi? Köy enstitüleri ne zaman kapatıldı? Detayları sizin için araştırdık.

KÖY ENSTİTÜLERİ NE ZAMAN KURULDU?

Anadolu’nun eğitimsiz kalmaması için kurulan köy okulları, 1940 yılında eğitim vermeye başladı. Dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tarafından hayata geçirilen ve Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in yönetimindeki köy enstitülerinin kuruluş amacı köylerdeki öğretmen eksiğiydi.

910636-399392356.jpg

Köylerdeki ilkokul mezunu zeki çocukların yetiştirilerek köylerde öğretmenlik yapmaları için kurulan köy enstitüleri, okuma yazma oranlarını artırmayı da amaçlıyordu. Ayrıca Türkiye’nin nüfusunun büyük bir çoğunluğu köylerde yaşadığından önemli görülüyordu.

Köy enstitülerinin kuruluş amacı bir de modern tarım araçlarının kullanımının yaygınlaşması ve köyde yaşayan çiftçilerin bu tarım araçlarını kullanabilmesi oldu.

download.jpg

Tarıma elverişli arazilerin yakınlarında açılan Köy Enstitülerinde verilen eğitimlerin yarısı teorik olurken diğer yarısı uygulamadan oluşuyordu. Ancak bir süre sonra köy enstitüleri kapatıldı. Günümüzde halen tartışılan bu durumla ilgili köy enstitülerini kim kapattı, köy enstitüleri ne zaman kapatıldı gibi sorular soruluyor.

KÖY ENSTİTÜLERİ NE ZAMAN KAPATILDI? KÖY ENSTİTÜLERİ HALA VAR MI?

Günümüzde köy enstitüleri hala hizmet veriyor mu diye merak edenlerin sayısı çok fazla. Ancak köy enstitüleri kapatıldı ve eğitim vermeye devam etmiyor. Peki, köy enstitüleri ne zaman kapatıldı?

572006-1497338588.jpg

Köy enstitüleri, Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in 1946 yılında görevinden ayrılmasına kadar olan süre boyunca eğitim verdi. Ancak sonrasında kapatılmaya başlandı. Öncelikle köy enstitüleri, 1946 yılında Milli Eğitim Bakanı olan Reşat Şemsettin Sirer tarafından ‘Köy Öğretmen Okulları’ olarak dönüşüm geçirdi. 1950 yılına gelindiğinde bu okulların da kapanması üzerine tartışmalar oluşmaya başladı. Ardından 27 Ocak 1954’te tamamen kapatıldı. Köy enstitülerini kim kapattı sorusunun cevabıysa öncelikle isim değişme dönemi CHP yönetiminde gerçekleşmişken, Köy Öğretmen Okulları olarak isimlendirilen okul, Demokrat Parti döneminde sonlandırıldı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.