Zil çaldı haydi tatile!

Dün çalan son zille birlikte 19 milyon öğrenci 3 ay sürecek yaz tatiline girdi.

Karne alan öğrencilerin hepsinin durumunun aynı olacağı elbette söylenemez. Bu yüzden uzmanlar aileleri uyararak, çocuklarına nasıl yaklaşmaları gerektiği hususunda yol gösteriyor.

Velilerin sadece karne notuna bakarak değerlendirmede bulunmamaları gerektiğini belirten uzmanlar, her çocuğun kendi çapında başarılı olduğunu ileri sürüyorlar. Başarısız karne getiren çocukların, ebeveynleri tarafından cesaretlendirilmeleri ve motivasyonlarının yüksek tutulmaları gerektiği belirtiliyor.

Eğer çocuk karne almadan önce, zayıf karne ile karşılaşacağını tahmin ediyorsa, zaten onun stresine girmiştir. Onun için çocuğunuzu daha fazla strese sokmayıp, karnesini iyisiyle kötüsüyle kabul edin. Onunla iletişiminizi kesinlikle kesmeyin, sorunun giderilmesi için ideal çözümü birlikte bulmak için çaba gösterin. Birlikte aktiviteler planlayın. Unutmayın birlikte geçireceğiniz keyifli bir yaz tatili, yeni öğretim yılı için motivasyon olacaktır.

YKS maratonu

Öte yandan bugün ve yarın öğrencileri bir maraton bekliyor. ÖSYM tarafından bu sene YKS (TYT-AYT-YDT) 17-18 Haziran günleri(bugün-yarın) gerçekleştiriliyor. Sınava katılacak milyonlarca adayın, sınava girecekleri okullara ulaşımının kolaylaşması ve yoğunluğun olmaması nedeniyle toplu taşıma bugün ücretsiz.

Bu arada sınav öncesi beslenme de büyük önem taşıyor.

Uzmanların bu konudaki uyarıları ise şöyle:

Herkesin yemek alışkanlığı ve damak zevki farklı olduğundan yararlı diye sevmediğiniz, sindirim sisteminizde sıkıntı oluşturabilecek gıdaları tüketmeyiniz. Kendinizin sevdiği dengeli besinleri seçiniz.

Sınavdan bir gün önce şimdiye kadar yemediğiniz besini ilk defa o gün tüketmeyi denemeyiniz.

Çok yağlı, ağır gıdalar yerine protein, karbonhidrat, yağ dengeli hafif gıdalar tercih ediniz.

Bağırsakları çalıştıran meyvelerden kaçınınız. Aynı şekilde gaz yapan kuru baklagillerden tüketmeyiniz.

Mümkünse sınav öncesi dışarda yemek yerine evde pişen yemekleri tercih ediniz. Soslu, baharatlı ve aşırı şekerli gıdalardan uzak durunuz.

Balık, ceviz, yeşil sebze, yulaf, yumurta, süt, peynir gibi besinleri tüketebilirsiniz.

Sınav stresiyle birlikte kramplar, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı gibi durumları beslenme ile kontrol altına almak önemlidir.

En genç aday 15, en yaşlı aday ise 89 yaşında

Ölçme, Seçme ve Değerlendirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) 3 milyon 527 bin 466 adayın başvurduğunu belirterek, 3 oturumdan oluşan sınavın Lefkoşa dahil toplam 288 sınav merkezinde uygulanacağını aktardı.

Ersoy, sınavda yaklaşık 1 milyon kişinin görev alacağını kaydederek, "Bu yıl 22 sınav merkezinde ilk defa YKS yapılacak. Ulusal çapta büyük bir sınav organizasyonunun çalışmalarını başarıyla tamamladık." ifadelerini kullandı.

Ersoy, YKS'ye başvuran en genç adayın 15, en yaşlı adayın 89 yaşında olduğunu, başvuruların 18-22 yaş arasında yoğunlaştığını, 50 yaş ve üzeri aday sayısının ise 29 bin 650 olduğunu açıkladı.

Sınava girecek tüm adaylara başarılar diliyorum.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları