Yunuslarla konuşan adam

İtalyan serbest dalış rekortmeni Enzo Maiorca 85 yaşında doğum yeri olan Sicilya''nın Syracuse kasabasında hayatını kaybetmişti. Ünlü dalgıcın Jacques Mayol ile rekabeti, Luc Besson''ın yazıp yönettiği Mavi Derinlik (The Big Blue) adlı filme konu olmuştu. Jean Reno tarafından canlandırılan Enzo, filmde bu rekabetin sonucunda yaşamını yitirmişti.

İtalyanlar için bir efsane olan ünlü dalgıcın çocukluk arkadaşı Jacques Mayol ile olan rekabeti Fransız yönetmen Luc Besson''ın yönettiği Mavi Derinlik adlı filme de ilham kaynağı olmuştu.

Türkiye''de Derinlik Sarhoşluğu adı ile gösterime giren 1988 yapımı filmde, Jean Reno''nun canlandırdığı Enzo, Jacques Mayol ile girdiği rekabetin sonucunda vurgun yemiş ve yaşamını yitirmişti.

O günlerde her ikisi de hayatta olan gerçek kahramanlar, filmin öyküsünü de kaleme alan yönetmen Luc Besson aleyhine, "hiç birimiz böylesine ölümcül bir rekabete girmeyiz. Film gerçekleri yansıtmıyor" diyerek dava açmışlardı.

Mahkeme, kendini "Ben film yönetiyorum. Gerçek farklı olabilir, ama filmimde böyle bir kurgu ve final yapmasam, bugün The Big Blue''yu kimse konuşmuyor olacaktı" sözleri ile savunan Besson''ı haklı bulmuştu.

1960 yılında 45 metre derinliğe dalan Enzo Maiorca, bu rekorunu geçen zaman içinde sürekli geliştirdi.

İtalyan dalgıç daha sonra tüpsüz serbest dalışta 1974 yılında 90 metre derinliğe dalarak kırılması güç bir rekora imza attı. Daha sonra bu rekorunu geliştiren Maiorca, 1988 yılında 57 yaşındayken 101 metreye indi.

Hayatı boyunca dört kitap yazan Enzo Maiorca''nın en önemli kişisel özelliği vejetaryen olmasıydı.

Dostlukları ve rekabetleri The Big Blue''ya konu olan Enzo Maiorca''nın çocukluk arkadaşı Jacques Mayol, 2001 yılında yaşamına son verdi.

Yunuslarla olan inanılmaz ilişkisi ile tanınan Mayol''un 74 yaşında neden intihara kalkıştığı tam olarak bilinmiyor.

Sonuç olarak The Big Blue''nun gerçek kahramanları şimdi sonsuzluklar denizinde bir araya geldi.

Şimdi sizlere Enzo Maiorca''nın denizin derinliklerinde yaşadığı ilginç bir olayı anlatacağım:

Enzo Maiorca, Syracuse''de denize daldı ardından sudan çıkmaya hazırlanırken teknede bulunan kızı Rossana ile konuşuyordu. Tam o sırada sırtına hafifçe vuran bir şey hissetti. Dönüp bakınca bir yunus gördü. Sonra yunusun oynamak için değil, bir şeyler anlatmak için dokunduğunu fark etti. Yunus telaşla dibe doğru yüzünce, Enzo da onu takip etti. Yaklaşık 12 metre derinlikte, terk edilmiş bir ağa yakalanmış, bir başka yunus olduğunu gördü. Enzo hemen yukarıya yüzüp, kızından dalış bıçaklarını vermesini istedi. Kısa süre sonra kızıyla birlikte dalıp, ağlara takılan yunusu serbest bırakmayı başardılar. Yunuslar "neredeyse insan çığlığı" benzeri sesler çıkarıyorlardı.

Serbest kalan yunusun yüzeye çıkmasına Enzo, Rossana ve diğer yunus yardım etti. İşte o zaman bir sürprizle daha karşılaştılar; kurtardıkları yunus hamileydi!

Eşi kurtulan erkek yunus, onların etrafında daire çizerek yüzdü ve sonra Enzo''nun önünde durdu, minnettar bir biçimde yanağına bir öpücük atar gibi dokundu. Ardından da ikisi de dala-çıka sular fışkırtarak denizin dalgaları arasında tekneden uzaklaştı.

Enzo Maiorca, bu olayı şu şekilde özetlemiştir: "İnsan, hayvanlar dünyasına saygı duymayı ve onunla konuşmayı öğrenene kadar, dünyadaki gerçek rolünü asla bilemez."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları