Uçaklı değil Vosvoslu lider

Sevgili okuyucularım, öncelikle yeni yılın hepimize mutluluk, sağlık ve huzur getirmesini dilerim.

Bu yazımda sizlere 2015 yılında ülkemizi ziyaret eden bir devlet başkanından bahsetmek istiyorum. Bu başkanın birçok özelliği var. Hem devlet başkanı, hem çiftçi aynı zamanda eski bir gerilla. Ha bir özelliği de ülkemize gelirken özel uçak değil tarifeli uçak kullanması. Ülkesinde de başkan olduğu dönemde ulaşım aracı olarak 1987 model Volkswagen Beetle kullanıyordu. Türkiye ziyaretinde de kendisine 1973 model bir Vosvos tahsis edildi.

Evet bu girizgahtan sonra döneminde dünyanın en yoksul devlet başkanı olarak tanımlanan; Uruguay''da 2010-2015 yılları arasında başkanlık yapan Jose Mujica''yı tanıtmak istiyorum

José Alberto Mujica Cordano (d. 20 Mayıs 1935, Montevideo, Uruguay), 2010-2015 yılları arasında Uruguay''ın 40. Başkanı olarak görev yapan Uruguaylı siyasetçi ve çiftçidir. Tupamaros''ta eski bir gerilla olan Mujica, 1970''lerde ve 1980''lerde askeri diktatörlük sırasında 12 yıl hapis yattı. Sol partilerin Geniş Cephe koalisyonunun bir üyesi olan Mujica, 2005''ten 2008''e kadar Hayvancılık, Tarım ve Balıkçılık Bakanı ve daha sonra Senatör olarak görev yaptı. Geniş Cephe''nin adayı olarak 2009 cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı ve 1 Mart 2010''da Başkan olarak göreve başladı.

Şimdi yaşam öyküsünü aktaralım:

Jose Alberto Mujica Cordano Mujica, 20 Mayıs 1935 günü İspanyol Bask kökenli Demetrio Mujica ve İtalyan göçmenlerin kızı Lucy Cordano''nun çocuğu olarak Uruguay''ın Montevideo kentinde dünyaya geldi. Mujica''nın babası küçük bir çiftçiydi. 1940 yılında, oğlu beş yaşındayken ölümünden kısa bir süre önce iflas etti. Annesinin ailesi de, Liguria''dan gelen çok fakir göçmenlerdi.

1960''ların ortalarında, Küba Devrimi''nden ilham alan silahlı bir siyasi grup olan yeni kurulan MLN-Tupamaros hareketine katıldı. Montevideo''ya yakın bir kasaba olan Pando''nun 1969''da kısa süreli olarak ele geçirilmesine katıldı ve şehirdeki stratejik noktalara saldıran altı mangadan birine liderlik etti. Mujica''nın ekibi telefon santraline el koymakla suçlandı. Aynı zamanda operasyonu herhangi bir aksilik olmadan tamamlayan tek lider oldu. Mart 1970''te Mujica, bir Montevideo barında tutuklanmaya direnirken vuruldu; iki polisi yaraladı ve ardından altı kez vuruldu. Hastanede nöbet tutan cerrah hayatını kurtardı. Aslında cerrah, Tupamaro sempatizanıydı.

Cunta döneminde 14 sene hapis yattı, altı defa vuruldu, iki defa hapisten kaçtı. Sonunda sol partilerin Geniş Cephe koalisyonunun bir üyesi olan Mujica, 2005''ten 2008''e kadar Hayvancılık, Tarım ve Balıkçılık Bakanı ve daha sonra Senatör olarak görev yaptı. Cumhurbaşkanı seçilmeden önce "Tarım ve Hayvancılık Bakanı"ydı!

Akılcı politikalarıyla, beş sene gibi kısa bir sürede, Uruguay topraklarının yüzde 90''ını tarım yapılabilir hale getirdi. Ülkesini buğday, pirinç, mısır, arpa, yulaf deposu yaptı. Canlı hayvan varlığını, sığır, koyun, domuz, kümestekiler dahil toplam 45 milyona çıkardı. Ülkesindeki canlı hayvan nüfusunu, ülkesindeki insan nüfusunun 13 katına çıkarmış oldu. Süt ürünleri sektörünü, beş kat büyüttü. Topraktan elde edilen kazancı, denizlere yatırdı. Balıkçılık patladı, üç katına çıkardı. Tarım ve hayvancılık sayesinde, işsizliği azalttı, kişi başına düşen geliri arttırdı, maaşları yükseltti, köyden kente göçü durdurdu.

Bu başarılarıyla birlikte Geniş Cephe''nin adayı olarak 2009 cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı ve 1 Mart 2010''da Başkan olarak göreve başladı. 1 Aylık 12 bin dolar maaşının yüzde 90''ını hayır kurumlarına bağışlayan Mujica, dünyanın en fakir devlet başkanı olarak anıldı.

Cumhurbaşkanı seçilmeden önce 2005 yılında Mujica, uzun yıllar birlikte yaşadıktan sonra, eski bir Tupamaros üyesi, senatör ve eski Devlet Başkanı Yardımcısı olan, uzun zamandır ortağı bulunduğu Lucía Topolansky ile evlendi. Çocukları olmadı. Başkanlık sarayında yaşayıp, personelini kullanmayı reddettiler. Montevideo''nun eteklerinde Lucia''ya ait bir köy evinde yaşayıp, krizantem yetiştirip sattılar. Sularını kuyudan çektiler. Üç ayaklı köpekleri Manuela da onlara eşlik etti.

Bu hayat tarzıyla dünya çapında bir hayli dikkat çekti.

Evet bir dönem bu dünyada böyle bir devlet başkanı yaşadı.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları