Türkiye seninle gurur duyuyor

Size bugün başarıdan başarıya koşan bir Türk genci Naşide Gözde Durmuş''tan söz edeceğim. 1985 yılında İzmir''de doğan Naşide Gözde Durmuş, bilim insanı ve bir genetikçi. Gözde şu an, Amerika Birleşik Devletleri (ABD)''nin Kaliforniya eyaletindeki Stanford Üniversitesi''nde çalışıyor.

Dr. Durmuş''un araştırmaları, nano ve mikro teknolojilerin kanser ve antibiyotik direnci gibi dünyayı tehdit eden sağlık problemleri uygulaması üzerine yoğunlaşıyor. 2015 yılında MIT Technology Review Dergisi''nin her sene seçtiği tıp ve biyolojide çığır açan liderlerden biri olarak seçildi.

Dr. Gözde, ilgi alanına biyomedikali, mühendisliği, tıbbı, informatiği ve matematiği de katarak hastalıkların tedavisinde herkesin kolayca alabileceği ucuz aletler geliştirmek üzerinde çalışıyor.

Yukarıda da belirttiğimi gibi 1985 yılında İzmir''de dünyaya geldi. İlk ve lise eğitimini İzmir''de yaptı. 2003 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Moleküler Biyoloji Bölümü''nde lisans eğitimine başladı. Ardından Fulbright bursunu kazanarak yükseköğrenim için ABD''ne gitti.

2014 yılında Stanford Üniversitesi''nde doktora sonrası araştırmacı olarak göreve başladı. 2015 yılında MIT Technology Review Dergisi''nin her sene seçtiği "35 Yaş Altı Yenilikçiler Listesi (Innovators Under 35, TR35)''nde, tıp ve biyolojide çığır açan 35 liderlerden biri olarak seçildi.

2019 yılında; 1981 yılından bu yana Uluslararası Gençler Teşkilatı (Junior Chamber International - JCI) tarafından düzenlenen "Ten Outstanding Young Persons of the World" Dünyanın en başarılı 10 gencinden birisi oldu.

İnsan Genom Projesi (Human Genome Project - HGP)''nin yürütücülerinden biri olan Prof. Ronald W. Davis ile beraber araştırmalarını Stanford Üniversitesi Genom Teknoloji Merkezi''nde sürdürmektedir. Hücrelerin manyetik özelliklerinden faydalanarak hastalıklı hücreleri tespit edebilen bir cihaz üzerinde çalışıyor.

İnsan Genom Projesi, "insanlık tarihindeki en büyük keşiflerden birisi"dir diyebiliiz. İnsan Genom Projesi, gezegenin ve kozmosun dışarıya yönelik keşfinden ziyade türümüzün, bütün genlerinin (ki bunların hepsine, bir arada "genom" adı verilir) sekanslarına bakıp, haritalarını çıkaran uluslararası bir araştırma ekibi tarafından yönlendirilen, "içeriye yönelik" bir keşif yolculuğudur. 1 Ekim 1990''da başlayan İnsan Genom Projesi, ilk defa doğanın bir insan oluşturmak için kullandığı şablonu okuyabilmemizi sağlıyor.

Bu projenin amacı, insanların bütün genlerinin haritalandırılmasını ve anlaşılmasını tamamlamak olan, uluslararası ve ortak çalışmaya dayalı bir araştırma programı.

Dünya''da birçok ödüller almış bulunan Türk kızı Dr. Naşide Gözde Durmuş, işe böyle süper bir projede görev yapıyor. Aslında Dünya''nın peşinde koştuğu bir değer. Keşke onu daha çok tanıtabilseydik... Keşke medyamız magazin yıldızlarından ayırabildikleri biraz zamanı Dr. Naşide Gözde Durmuş''u anlatmakla ayırsalardı. Malesef bunlar yapılmamış, kızcağız bütün bunları kendi Twitter hesabından kendisi "Bir numara oldum diye" yazmış. En azından sizleri haberdar edelim istedim. Türkiye seninle gurur duyuyor Gözde...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları