Troya Müzesi'ndeki şehit mezartaşı!

Sizlere bir önceki yazımda; "Türkiye''nin ilk şehit kadın pilotu" Teğmen Ayfer Gök''ün iki ayrı yerde mezarı olduğundan bahsetmiştim. Yazımın sonunda da "Ayfer Gök, ilk şehit kadın pilotumuz olması yanında, iki ayrı yerde mezarı olan tek şehidimiz" demiştim. Ancak bir okuyucum, şehitlerle ilgili bir başka ilginç olayı aktardı. Böyle olunca ben de bu ilginç olayı sizlerle paylaşmak istedim. Gelin bunu da birlikte takip edelim:  

"… en çok ziyaret edilen yerlerden biri olan Şehitlik''te bir gariplik göze batmakta. Şehitliğin sağ tarafındaki bölümde yan yana sıralanan üç mezar taşında da aynı isim yazılı. Aydın Karacasulu Alioğlu Musa adlı şehit için üç ayrı taş hazırlanmış. Ancak kimse fark etmemiş. Anlaşılan kimse uyarmamış da.

Ciddiyetsizlik, dikkatsizlik ve gaflet şehitliğin diğer bölümlerinde de var. Subayların mezarlarının bulunduğu kısımda İstanbullu Yüzbaşı Celalettin Efendi''ye ait taşın yanına bir başka subayın ismi yazılmış. Onun yanına Celalettin Efendi''nin ikinci taşı dikilmiş!

Ancak burada bir değişiklik var. İkinci taşa Yüzbaşı Celalettin Efendi''nin yaşını yazmayı unutmuşlar. İnebolulu Yüzbaşı Rüştü Efendi''nin taşı ise iki ayrı yere dikilmiş.

Aynı isimdeki bu üç "kardeş" acaba üçüz müydü? Üçüzler aynı ismi mi taşırdı? Osmanlı üçüzleri birden askere alır mıydı? Alsa da hepsi aynı cepheye mi düşerlerdi? Düşseler hiçbiri kurtulamaz mıydı kara yazgılarından?"

Evet ne diyelim: Bir şehide iki mezarın yanı sıra, bir başka şehidimize de üç mezartaşı dikmişiz. Şehitlerin mezar taşında yaşanan olaylar bu kadarla da kalmıyor. Bir başka Çanakkale şehidinin mezartaşı Troya Müzesi''nde sergileniyor. Gelin bu ilginç olayı da aktaralım:

Troya Müzesi''ndeki eserlerin tasnifi sırasında incelenen bir mezar taşının, 18 Mart 1915 şehidi Zabit Namzedi (subay adayı-yedek subay) Halim Efendi''ye ait olduğu belirlendi. Mezar taşı müzede sergilenirken, şehidin 86 yaşındaki yeğeni Hamit Şerbetçi''ye de ulaşıldı.

18 Mart 1915''deki deniz zaferinin üzerinden tam 107 yıl geçti. Şehitlerden birinin daha mezar taşına ulaşıldı. Taşın üzerindeki yazıların okunması tamamlandı. Mezar taşının, Çanakkale''deki Dardanos Bataryası''nda şehit olan Halim Efendi''ye ait olduğu tespit edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü restorasyonu tamamlanan mezar taşı için Troya Müzesi''nde özel bir bölüm hazırladı.

Oldukça iyi korunmuş olan Şehit Halim''in mezar taşı Troya Müzesi''nin 3. katında sergileniyor. Mezar taşının üzerinde, ''''Şehit Zabit Namzedi Hüseyin Efendioğlu Halim 18 Mart'''' yazıyor.

18 Mart günü düşman en fazla atışı Anadolu yakasındaki Dardanos Tabyası''na yaptı. Dardanos Tabyası''na 4 binin üzerinde top mermisi düştü. Dardanos Tabyası''nın çok önemli bir noktada olduğunu belirten Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, ''''Çanakkale deniz savaşları başladığında Dardanos Tabyası oldukça kritik bir noktada. Çünkü Boğazı aşıp Marmara''ya ulaşmanın yolu Dardanos Tabyası''nı düşürmekten geçiyor. Dolayısıyla Dardanos Tabyası Boğazı savunmaya çalışırken aynı zamanda çok fazla saldırıya da maruz kalıyor'''' dedi.

Halim Efendi, şehit düştüğünde 26 yaşındaydı. 3 Ağustos 1914''te başlayan seferberlikte altı aylık hızlandırılmış savaş eğitimi gördü. Ardından Dardanos''ta görevlendirildi ve vatan toprağını savunurken şehit oldu.

Halim Efendi''nin akrabaları bugün İzmir''de yaşıyor. Şehidin 86 yaşındaki yeğeni Hamit Şerbetçi onlardan biri. Yıllarca şehit amcasının izini sürdü. Millî Savunma Bakanlığı ile yaptığı yazışma sonrası kesin kayıtlara ulaştı.

Çok gururlandığını belirten Hamit Şerbetçi, ''''Sağlıklı bilgi almak için çabaladım ki, zaman zaman tüylerimin ürperdiğini bilirim. Burada ne büyük fedakarlık böyle ne büyük gayret burada büyük bir mücadele verilmiş. En çok tabii gururlandığım şey aradan 100 sene geçmiş olmasına rağmen arayıp bulmuş olmak. Bana çok büyük haz verdi ya 100 senelik bir maziyi kurcalıyorum. Dile kolay ve amcamı orada arayıp buluyorum. Nur içinde yatsın. Tabii bunlar hepimizin kahramanları. Biz bugünü onlara borçluyuz'''' dedi.

Biz de bu topraklar uğruna gözünü kırpmadan ölüme giden bütün şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları