Soyadını Atatürk'ün verdiği Amiral...

Yakın bir tarihte Sahrayıcedit Mezarlığı''nda kabri başında andığımız Koramiral Şükür Okan''ın kısa özgeçmişine bir göz atmayı seçtik bugünkü yazımızda...

Şükür Okan, 1889 yılında Tirebolu-Hamam Mahallesi doğdu. Babası Rizelioğlu Mehmed Efendi Kaptan, annesi Küçükömeroğlu ailesinden Ali Molla Kaptan''ın kızı Azize Hanım. İlk ve rüşdiye eğitimi memleketinde tamamladı. 12 Nisan 1895''de Bahriye Mektebi''ne girdi. 14 Mart 1899''da Harbiye sınıfına geçti. 9 Nisan 1901''de Güverte Teğmeni rütbesi ile Deniz Kuvvetleri''ne katılır. 23 Temmuz 1908''de Yüzbaşı''lığa terfi etti. İlerleyen yıllarda Türkiye''nin Almanya yanında savaşa girmesinden sonra altı güverte ve makine subayı ile birlikte denizaltıcılık kursuna gönderildi. Diğer subayların yurda dönmelerine karşılık Alman denizaltı gemilerinde görev almak üzere Kiel''de alıkondu. Daha sonra 30 Ağustos 1935''te Tuğamiral''liğe terfi etti. 30 Eylül 1935''de Donanma Komutanlığı''na getirildi. 30 Ağustos 1939''da Koramiral oldu. 14 Temmuz 1945''de yaş haddinden emekli oldu.

Bahriye Mektebi mezun olduktan sonra şu görevlerde bulundu: İdare-i Mahsusa Mühendisliği, Sanver ve Sitin Botu 2. Kaptanlığı, Kütahya Torpidosu 2. Kaptanlığı, Sultan Hisar, Berkefsan Süvariliği, Samsun ve Tasoz Torpidoları Süvariliği, Fransa Tahtelbahir (Denizaltı) Süvariliği, Hamidiye Kruvazörü 2. Süvariliği, Boğazlar Umum Komutanlığı, Bozedom Paşa Yaverliği, Filotilla Komodorluğu, Reşit Paşa Vapuru Süvariliği, İstanbul Liman Reis Muavinliği, Zabitan Kursları Müdür Muavinliği, Zırhlı Turgut Reis Süvariliği, Karadeniz Bahriye Komutanlığı, Bahriye Divânı Harbi Daimî Azalığı, İzmir Müstakil Mevzi Deniz Komutanlığı, Tahtelbahirler Komutanlığı, Harp Filosu Komutan Vekilliği, Donanma Komutanlığı, TBMM VII. Dönem ve VIII. Dönem Kocaeli Milletvekilliği yaptı. Evli ve bir çocuk babasıydı. Atatürk tarafından kendisine "Okan" soyadı verildi ve yine Atatürk''ün isteği üzerine "Şükrü" olan asıl adı "Şükür" olarak değiştirildi.

24 Ağustos 1932''de memleketi Tirebolu''ya geldiğinde büyük bir coşkuyla karşılandı. Karaya çıkan donanma efradının yaptığı alış-veriş gibi ihtiyaçları Cumhuriyet Halk Fırkası (CHF) Başkanı Naiboğlu Osman Efendi tarafından karşılandı. Öğretmen Zaimoğlu Ömer Lütfi Rasim Bey, Tirebolulular adına şu nutku söyledi:

"... Dur; bu toprağın oğlu! Seni yetiştiren bu memleket bağışladığı şerefi büyük bir gururla tarihe kayıt edecektir. Büyük Harbin Gazi Yavuz''u, kahraman efrat ve zabıtanı ile Amiral Hazretleri, Size memleket namına hoş geldiniz derim (...) Devrin nadide silahlarından olan bu mukaddes varlıkla müftehirane (övünen) göğüslerimizi şişirirken var kuvvetimle bağırarak derim ki: Yüksek tevazularıyla bizi şereflere gark eden aziz hemşerimiz Amiral Hazretleri bin yaşa!..."

Şükrü Okan 18 Şubat 1957 günü hayata gözlerini yumdu. Çağdaş Türk denizciliğinin temel taşlarını dizen Amiral Şükür Okan''ı rahmetle anıyoruz.

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları