Sinek kuşunun jaguarla macerası

Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremde ölü ve yaralı sayısı ile ilgili son dakika bilgileri, bu yazıyı yazdığım saatlerede can kaybımız 25 bine yaklaşmıştı. Yaralı sayımız 90 bini aşmış durumda. Allah''tan hayatını kaybedenlerimize rahmet kalanlara ise metanet tavsiye ediyorum. Enkaz kaldırma ve kurtarma çalışmalarında geceli gündüzlü canlarına hiçe sayarak, bir can kurtarabilir miyim diyerek olağanüstü gayret kurtaran kardeşlerimize de şükranlarımı sunuyorum.

Bu vesileyle sizlere bir darbımesel anlatmak istiyorum.

Eski bir Kızılderili efsanesine göre bir gün ormanda büyük bir yangın çıkmış. Yangın çok güçlü olduğu için bütün hayvanlar korkuyla her yere kaçışmış.

Ormandan kaçan bir jaguar, aniden başının üzerinden geçen bir sinekkuşu görmüş. O da ne? Bu kuş ters yönde uçuyormuş, tam da ateşin içine doğru!

Birkaç dakika sonra, kuşu tekrar görmüş. Bu sefer kuş ters yöne doğru uçuyormuş.  Kuşun bu tuhaf ve aceleyle gidiş gelişlerini izleyen jaguar, kuşa sormuş:

"Ne yapıyorsun sinek kuşu?"

 Sinek kuşu cevap vermiş, "Gök gürültüsünden geçiyorum ve göle gidiyorum.  Gagamla suyu içip, yangını söndürmek için suyu ateşe atıyorum."

Jaguar bu sözlere çok gülmüş:

"Aklını mı kaçırdın? Bu büyük yangını o küçücük gaganla kendi başına söndürebileceğine gerçekten inanıyor musun?"

"Hayır" demiş sinek kuşu ve devam etmiş: "Yapamayacağımı biliyorum. Ama orman benim evim. Beni hep güvenle, sevgiyle tuttu, beni ve ailemi korudu.

Bunun için ona çok minnettarım. Ben ormanın bir parçasıyım ve orman benim bir parçam. Yangını söndüremeyeceğimi biliyorum ama üzerime düşeni yapmalıyım. "

O anda orman ruhları, sinek kuşunun bu sözlerini duymuşlar. Kuşun ormana olan sevgisi kalplerine dokunmuş.  Ve o büyük yangını durduran bir şimşek fırtınası göndermişler.

Kızılderili büyükanneler ara sıra bu masalı torunlarına anlatır ve şöyle bitirirlermiş:

"Mucizeleri hayatına çekmek ister misin? O zaman sadece kalbinle üzerine düşeni yap."

Birlikte kenetlenerek, el ele yürü, gerektiğinde depreme karşı olsa da...

Yağmacılara, şerefsizlere, kötülere odaklanmayın. İyilere, mertlere, canla başla çalışanlara, alın teri dökerek emek harcayanlara, ateşin içine geri koşanlara odaklanın. O ormanı terk etmeyenlere. Canla başla su taşıyan sinek kuşlarına hak verirsiniz.

Sen, ben yok, Anadolu''nun çocukları var. Kanı deli akan Akdeniz ve Karadeniz''in çocukları, Ege''nin, Marmara''nın Doğu''nun yiğit Anadolu kadınları, erkekleri, Kadim Anadolu bilgeliği var.

Bir, birlikte, tek yumruk. Bu vatan bizim.

Gün birlik zamanı. Gün dayanışma zamanı. Gün bu yaraları birlikte sarma zamanı.

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları