'Ölü dillerin efendisi' Donbaz

Size bir bilim adamından söz etmek istiyorum: Adı Veysel Donbaz. Türkiye''den başka ülkelere kaçırılan 9 bin tableti Türkiye''ye geri getirmiş, ancak kıymeti bilinmeyen bir bilim adamı...

Türk Asurolog ve Sümerolog Veysel Donbaz, 12 Aralık 1939 günü Denizli ilimizin Bekilli İlçesi''nde dünyaya geldi. Türk Asurolog ve Sümerologtur. Bugün ölü diller olan Sümerce, Akadca, Asurca, Babilce ve Hititçe bilen ender kişilerden biridir ve Karikatürist olarak da tanınmaktadır.

Donbaz, ilk ve ortaöğrenimini doğduğu Bekili''de tamamladıktan sonra 1958''de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi''nin Sümeroloji bölümüne burslu olarak kaydoldu. Bölümün tek öğrencisi olarak öğrenimini 1962''de tamamladı.

Öğretimi esnasında Sümeroloji ve Akad çalışmaları ile ünlü Kemal Balkan, Emin Bilgiç, Hititoloji alanında uzman Sedat Alp ile çalıştı. Mezun olduktan kısa bir süre sonra İstanbul Arkeoloji Müzesi''nde çalışmaya başladı. 1972''de başuzman oldu ve 2004 yılında buradan emekli oldu.

Veysel Donbaz çeşitli eserler de verdi. Bu eserler araında şunlar bulunur:

*İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesi''ndeki Assur''dan Orta Asur Metinleri (Middle Assyrían Texts From Assur at the Eski Şark Eserleri Müzesi''nin Istanbul Harrassowitz Verlag Wiesbaden 2016 - ISBN 9786055607180).

*Saarbrücken''deki Yeni Asurn Hukuk Metinleri (Neo-Assyrian legal texts in Istanbul, Saarbrücken 2001 - ISBN 3930843641).

*Asur''un Kil Kozalar Üzerindeki Kraliyet Kozaları Şimdi İstanbul''da (Royal Inscriptions on Clay Cones from Ashur now in Istanbul, Toronto 1984 - ISBN 9781442679481).

*Bin Kral Bin Anı, Bir Sümeroloğun Anıları 2014, ISBN 9786055224486.

Veysel Donbaz''ın Türkiye''den başka ülkelere kaçırılan 9 bin tableti Türkiye''ye geri getirmiş olmasına rağmen, kıymeti bilinmeyen bir bilimadamı Adı Veysel Donbaz. Türkiye''den başka ülkelere kaçırılan 9 bin tableti Türkiye''ye geri getirmiş, ancak "kıymeti bilinmeyen bir bilimadamı" olduğunu söylemiştik. "Ölü dillerin efendisi" denilen Veysel Donmaz''ı, ilginçtir havaalanında hiç kimse karşılamamış. Şunu da hatırlatmak istiyorum, Batılı bilimadamları çözemedikleri dilleri; Turani kökenli olup olmadığına bakmadan; "kayıp dil" diyerek, dışlıyorlar.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları