NASA'nın Mars Projesi'nde bir Türk kızı

Sevgili okuyucularım bugün size bir Türk kızının başarısından bahsetmek istiyorum. Adı, İlayda Şamilgil. "(Nobel Fizik Ödülü''ne Doğru İlk Adım, First Step To Nobel Prize In Physics)" yarışmasında, 70''e yakın ülkeden 5 bin fizik projesini geçerek dünya birincisi oldu. Polonya''da düzenlenen yarışmaya, üzerinde 1 yıldır çalıştığı "Sıvılardaki Su Oranını Mıknatısla Ölçebilen Ucuz, Hızlı ve Taşınabilir Bir Sistem" adli projesi ile katıldı. Şamilgil, fizik alanında dünyanın en prestijli fizik proje yarışması olarak kabul edilen yarışmanın dünyaca ünlü akademisyenlerden oluşan jürisinden tam puan aldı.

İlayda, buluşunun tarım ve gıda endüstrisinde rahatlıkla kullanılabileceğini düşünüyor; buluşu sayesinde günlük hayatta tükettiğimiz süt, meyve suyu ve benzeri sıvıların içindeki su miktarının kolayca tespit edilerek kalite-fiyat dengesinin kurulmasına yardımcı olacağını söylüyor. Projesini, daha önce TÜBİTAK''a göndermiş. Şaşırmayacağınız üzere derece alamamıştı.

Lise son sınıfta iken, İstanbul''daki bazı metro istasyonlarında kanserojen radon gazı ölçümü yapan İlayda Şamilgil, topladığı verileri İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi''ne sundu. İlayda, liseden sonra üniversite eğitimi için ABD''nin Cornell Üniversitesini tercih etmiş.

İlayda Şamilgil, TÜBİTAK tarafından reddedilen birçok gençten sadece biri. Onu farklı kılan şey ise adını dünya çapında duyurması. İlayda Şamilgil, reddedilen projesiyle Polonya''da birinci olarak adından söz ettirmeyi başarınca Türkiye''de bilim insanına verilen değer de ortaya çıktı!

İlayda''nın TÜBİTAK''a sunduğu ve reddedildiği "Sıvılardaki Su Oranını Mıknatısla Ölçebilen Ucuz, Hızlı ve Taşınabilir Bir Sistem" adlı projesi Polonya''daki profesörleri son derece etkilemiş olacak ki 80 ülkenin katıldığı bu yarışmadan İlayda galip ayrıldı. O yarışmanın kazananı aynı zamanda Türkiye de olabilirdi ancak şartlar o yönde gelişmedi.

İlayda Şamilgil, adını dünyaya duyurduğu bu yarışmaya katıldığı projeyi 12''nci sınıftayken tamamlamıştı. Maalesef ülkemizde dereceye giremediği için eğitimi için ülke dışındaki seçeneklere göz atması gerekiyordu. ABD''deki birçok okula başvuru yapan İlayda, kararını Cornell Üniversitesi''nden yana verdi. İlayda Şamilgil, Cornell Üniversitesi''nde mühendislik okuyor. Buna ek olarak, Cornell Üniversitesi, İlayda''yı özel bir araştırma grubuna da davet etti.

Cornell Üniversitesi profesörü ve NASA''da teknoloji şefi olan Mason Peck, İlayda''yı Mars''a giden roketlerle ilgili bir projeye davet etti. Tabii ki davet kabul edildi ve İlayda haftanın 8 saati laboratuvara gidip Mason Peck ile çalışarak NASA''nın projesinde yer aldı.

Birçokları tarafından geleceğin en önemli fizikçilerinden biri olacağı defalarca dillendirilen İlayda, elde ettiği bu başarı ile ülkemizi gururlandırdı.

Küçüklükten beri en büyük hayali bilim ile iç içe olmak olan ve bu hayalini de gerçekleştiren İlayda''nın, ülkemizde okuyan gençlere de birkaç tavsiyesi var: Mutlaka hayallerinin peşinden gitsinler. Elbette engellerle karşılacaklardır, ama gerçekten istiyorlarsa o engelleri çözmenin de bir yolunu bulacaklardır. Olumsuz düşünmesinler ve yapmak istedikleri şeyleri yapsınlar. Başkalarının istediklerini, başkaları istediği için değil...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları