Merkez Bankası’nın kara kutusu ilk kez açıkladı: Asgari ücrette daha önce hiç görmediğiniz tablo

Merkez Bankası’nın kara kutusu ilk kez açıkladı: Asgari ücrette daha önce hiç görmediğiniz tablo
Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara, milyonlarca asgari ücretli çalışan için daha önce hiç görülmemiş çarpıcı tabloyu açıkladı.

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Fatih Karahan liderliğinde geçtiğimiz ay toplandı ve Nisan ayı faiz kararını açıkladı. Mart ayında politika faizini yüzde 50'ye çıkaran TCMB, Nisan ayında piyasadaki beklentilere paralel olarak politika faizini yüzde 50'de sabit tutma kararı aldı.

ASGARİ ÜCRETLİNİN KAYBI BÜYÜK

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ilk üç aylık enflasyon oranını yüzde 15,06 olarak duyurdu. Tahminlere göre 6 aylık enflasyon oranının yüzde 25'e ulaşması bekleniyor. Bu durumda Temmuz ayına kadar olan dönemde kayıp yüzde 25'e ulaşacak. Bu da asgari ücretli için önemli bir kayba işaret ediyor.

ÇARPICI ASGARİ ÜCRET TABLOSU

ekran-goruntusu-2024-05-01-105113.png

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, temmuzda asgari ücrete ara zam kapısını kapatmış ve milyonlarca çalışanın hayallerini suya düşürmüştü. TÜRK-İŞ, açlık sınırının 17.725 TL'ye yükseldiğini duyurdu. Buna karşın, 17 bin 002 TL olan asgari ücret, açlık sınırına yetişemedi. Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara, sosyal medya üzerinden milyonlarca emekli, memur ve asgari ücretliyi ilgilendiren çarpıcı bir tablo paylaştı. Kara, asgari ücret ara zammıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“BİRAZ DAHA CESARET”

ekran-goruntusu-2024-05-01-104930.png

Kur Korumalı Mevduat’ı (KKM), ekonomi yönetiminin ayağına vurulmuş bir prangaya benzeten ünlü ekonomist Hakan Kara, “Her enstrüman buna göre tasarlanmak durumunda. Bana göre TCMB'nin geçen toplantıda faizi artırması ve sonra KKM'den çıkışı hızlandırıp, dövizi kademeli olarak serbest bırakması sistemi rahatlatırdı. Biraz daha cesaret” açıklamasında bulundu.

ASGARİ ÜCRET, AÇLIK SINIRININ ALTINDA KALDI

ekran-goruntusu-2024-05-01-104832.png

Asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığına dikkat çeken Kara, “Yakın tarihe baktığımızda istisnasız her yıl asgari ücretin 1 Mayıs’a açlık sınırının altında girdiğini görüyoruz. Asgari ücrete Temmuz’da zam yapılmazsa yıl kalanında durum böyle görünecek. Bu arada 2024 için yıllık açlık sınırı artışına dair iyimser bir varsayım (%44) girdiğimi belirteyim. İlk dört aylık artış %22,8” ifadelerini kullandı. Kara’nın grafiğinde açlık sınırı çizgisinin ilerleyen aylarda 21 bin liranın üzerinde görülmesi dikkat çekti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.