'Kötülük çıktığı yere geri döner!'

Sevgili okurlarım yılın bu son yazısında sizlere, Hindistan''ın efsanevi lideri ''baba Bapu, yüce ruh Mahatma Gandi''den bahsetmek istiyorum.

Mohandas Karamçand Gandi, Hindistan''ın ve Hindistan Bağımsızlık Hareketi''nin siyasi ve ruhani lideridir. Görüşleri Gandizm olarak anılır. Kötülüğe karşı aktif ama şiddetsiz pasif direniş ve gerçek ile ilgili olan Satyagraha felsefesinin öncüsüdür.

Mahatma Gandi olarak bilinen Mohandas Karamçand Gandi, 2 Ekim 1869 tarihinde Hindistan''ın Porbandar bölgesinde doğdu. Doğuştan çalışanlar kastına mensup olan Gandi, etyemezlik, canlılara zarar vermeme, kişisel arınma gibi öğretileri benimsedi. 13 yaşındayken ailesinin isteği üzerine Kasturba Makhanji ile evlendi. Bu birliktelikten Harilal, Manilal, Ramdas ve Devdas isimlerinde 4 çocuğu oldu.

1888''de hukuk okumak için İngiltere''ye gitti. Londra Üniversitesi''nde öğrenim gördü. Daha sonra ülkesine dönerek bir süre öğretmen olarak çalıştı. Fakat bir İngiliz subayı ile arasında çıkan anlaşmazlık sonucu işini bırakarak Güney Afrika''nın Natal eyaletine yerleşti. Burada Hintliler''e uygulanan ırkçılığa maruz kaldı. Bunun üzerine Natal Hint Kongresi (NHK)''ni kurdu. Natal Hint Kongresi, Güney Afrika''daki Hintlere karşı ayrımcılıkla mücadele etmeyi amaçlayan bir organizasyondu. 22 Ağustos 1894''te bir kongre yapıldı. Burada tüzük kabul edilirken Gandi, Onursal Sekreter ve Hacı Abdullah Adam Chaveri (Dede Abdullah) başkan seçildi.

1894 yılında Natal Hint Kongresi''ni kurarak Hindistan topluluğunu tek bir çatı altında toplayarak 1915''de yeniden ülkesine dönen Mahatma Gandi, kötü yaşam koşulları altında olan köylerin temizlenmesine, buralarda okul ve hastaneler kurulmasına öncülük etti. Fakat tüm bunların sonucunda polis, huzursuzluk çıkardığı gerekçesiyle kendisini tutukladı. Ancak halkın protestoları sebebiyle serbest bırakmak zorunda kaldı.

Toplumun sevgisini kazanan Gandi''ye insanlar baba anlamına gelen "Bapu" ve yüce ruh anlamına gelen "Mahatma" demeye başladı. Bir anda Hint halkının gözdesi olan Mahatma Gandi, 30 Ocak 1948''de Hindistan''ın Yeni Delhi kentinin Birla House''deki evinin bahçesinde gece yürüyüşü yaparken Nathuram Godse isimli bir kişi tarafından vurularak öldürüldü. Cenazesi yakılıp kaplara konularak Hindistan''ın çeşitli bölgelerine gönderildi.

Kötülüğe karşı aktif ama şiddetsiz pasif direnişi benimseyen Gandi, aynı zamanda zekâ dolu ve hazır cevap davranışlarıyla da dikkat çeker.  Mahatma Gandi, Londra''da hukuk okurken Peters soyadlı, kötü niyetli ve kibirli bir hocası vardır. Gandi onunla her karşılaştığında hiç boyun eğmedi. Hep dik durdu, ona verdiği yanıtlarla parmak ısırtı. Bir gün Peters, üniversite kantininde bir şeyler atıştırırken; Gandi tepsisini alıp yanına oturur. Hocası kibirli bir ifadeyle şöyle der:

"Gandi, anlamıyor musun? Hiçbir zaman bir domuz ve bir kuş yan yana oturamaz!.." Gandi "Sakin olun hocam, öyleyse ben hemen uçuyorum!.." deyip bir başka masaya geçer.

Profesör Peters, öğrencisinin kendisini domuz yerine koymasına çok içerler. Bunun acısını çıkarmak amacıyla yapacağı sınavda ona bir ders vermek ister. Ancak Gandi, soruların hepsini doğru cevaplar. Sıra can alıcı soruya gelir:                                                                                            "Gandi, yolda yürürken iki çanta görüyorsun; biri akıl, diğeri para dolu. Hangisini alırsın?" Gandi hiç tereddüt etmeden şu yanıtı verir: "Para olanı hocam!.."

Profesör Peters; "Ben, senin yerinde olsam, diğerini alırdım. Sence de öyle olması gerekmez mi?" dedi.                                                                                                                          Gandi''nin yanıtı şu oldu: "Herkes ihtiyacı olanı alır Hocam!..."

Profesör, Gandi''nin cevabına öyle kızar ki sınav kağıdına "APTAL" yazıp Gandi'' ye uzatır. Gandi bir yere oturup birkaç dakika kağıda baktıktan sonra profesöre dönüp şunları söyler: "Kağıda imzanızı atmışsınız, ama bana bir not vermemişsiniz!.."

Evet Gandi''nin felsefesine göre "kötülük çıktığı yere geri dönmüşür!.."

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları