KKM hesaplarında düşüş sürüyor

KKM hesaplarında düşüş sürüyor
Geçtiğimiz hafta kur korumalı Türk Lirası mevduat ve katılma hesaplarındaki miktarlarda yaşanan kısıtlı azalma sürdü. Bu süreçte, KKM'nin toplam hacmi 4 milyar Türk Lirası'lık bir düşüşle 2,266 trilyon Türk Lirası seviyesine geriledi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun son yayınladığı ekonomik verilere göre Türk Lirası cinsinden kur korumalı mevduat ve katılım hesaplarının toplam tutarı geçtiğimiz hafta içerisinde 2 trilyon 270 milyar TL'den, 2 trilyon 266 milyar TL'ye düşüş gösterdi.

Kredi hacmi ise aynı dönemde 12 trilyon 897 milyar TL'den, 12 trilyon 899 milyar TL'ye minimal bir artış sergiledi. Öte yandan, banka mevduatları 15 trilyon 595 milyar TL'den 15 trilyon 765 milyar TL'ye önemli bir yükseliş kaydetti. Tüketici kredileri 1 trilyon 617 milyar TL'den 1 trilyon 622,6 milyar TL'ye çıkarken, bireysel kredi kartı borçları 1 trilyon 407 milyar TL'den 1 trilyon 370,2 milyar TL'ye geriledi. Takipteki alacaklar kategorisinde ise 199,9 milyar TL'den 202,2 milyar TL'ye bir artış yaşandığı belirtildi.

ea6e08c1-fxvcuzwsdoiiwa1wryb-001.jpeg

KUR KORUMALI MEVDUAT NEDİR?

Kur korumalı mevduat, yatırımcıların döviz kurlarındaki dalgalanmalara karşı korunmasını amaçlayan bir finansal üründür. 2024 yılı itibarıyla 6563 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı gereğince yeni kur korumalı mevduat hesapları açılamayacak ve mevcut hesapların vadesi yenilenemeyecektir.

Kur korumalı mevduat hesapları, belirli bir referans kur üzerinden işlem görür ve yatırımcılar, döviz cinsinden belirlenen bu kur ile vade sonundaki kur arasındaki farka göre getiri elde ederler. Ancak vade öncesi hesabın kapatılması durumunda, hesap bakiyesi güncellenir ve yatırımcı anaparasında kayıp yaşayabilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.