Kadın şehidimizi rüyasında görünce…

Ayfer Gök, Türk Hava Kuvetleri''nde pilot teğmendi. 24 yaşındayken eğitim uçuşu sırasında uçağının arızalanıp düşmesi sonucunda vatan toprağına düştü. "Türkiye''nin ilk şehit kadın pilotu" olarak anılır.

28 Kasım 1977 tarihinde Burdur''un Bucak ilçesinde dünyaya geldi. Kamyon şoförü olan babası Halit Gök''ü bir yaşındayken kaybetti. Üç kız kardeşi ve annesi Ümmügülsüm Gök ile birlikte büyüdü. Ailesinin geçimine yardım etmek için evlerinin balkonundaki halı tezgahında kilim dokudu. Liseden sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi''nin Matematik Bölümü''nü kazandı, fakat astsubay olan amcası Kemal Gök''ün de yönlendirmesiyle, Hava Harp Okulu''na başladı. 1994 yılında teğmen adayı olarak başladığı dört yıllık eğitimini 1998 yılında iyi dereceyle bitirdi. Çiğli Ana Jet Üssü''nde iki yıl uçuş eğitimi aldı

Konya''daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığı''nda 8 Mayıs 2000 tarihinde başladığı görevine devam ederken, 9 Şubat 2001 tarihinde F-5 uçağıyla eğitim uçuşu gerçekleştirdiği sırada, uçağın belirlenemeyen bir nedenle arızalanması sonucunda, Karaman''ın Ermenek ilçesindeki Yunt Dağları eteklerinde ormanlık alana düşerek şehit oldu. Memleketi Bucak''ta Hacısarılar Mezarlığı''na toprağa verildi. Cenaze töreninde tabutunun üstüne Türk Bayrağı''nın yanı sıra, bir asker kepi, kırmızı renkli bir yazma ve bir gelin duvağı konuldu.

Ayfer Gök''ün ablaları Ayşegül ve Güllü, kardeşlerinin ölümünden sonra doğan çocuklarına Ayfer adını verdiler. Teğmen Gök''ün adı ayrıca, ölümünden sonra çeşitli kurum ve yapılara verildi:

Bunlar arasında; Burdur''un Bucak ilçesinde bir Anadolu Lisesi, Burdur''da İbrahim Zeki Burdurlu Caddesi''nde bulunan bir kavşak, Mardin''in Artuklu ilçesinde bir ortaokul, Konya''nın Selçuk ilçesinde bir anaokulu, Burdur''un Tefenni ilçesinde bir anaokulu, Diyarbakır''ın Yenişehir ilçesinde bir anaokulu bulunuyor.

"Türkiye''nin ilk şehit kadın pilotu" unvanına sahip olan Teğmen Ayfer Gök, "Türkiye''nin iki ayrı yerde mezarı bulunan tek şehidi" de bulunuyor. Gelin bunun da nasıl olduğuna bakalım:

Karaman''da şehit düşen Teğmen Ayfer Gök, Burdur''da toprağa verilmişti. Gök için bir çoban Hikmet Demircan tarafından 19 yıl önce şehit düştüğü yerde ikinci bir mezar yapıldığı ortaya çıktı. Gök''ün yeni yapılan mezarının çevre düzenlemesi yapılıp şehitliğe de dönüştürüldü.

Çoban Demircan yaşadıklarını şöyle anlattı: "2001 yılının nisan ayında hayvanlarımla beraber yaylaya gitmiştim. Kadın pilotumuzun uçağının düştüğü mevkii bildiğimden orayı görmek istedim. Uçağın düştüğü yerde birçok ağaç kırılmış ve çevrede birçok uçak parçası vardı. Etrafı incelerken ilk olarak şehidin saçının bir bölümünü gördüm. Biraz daha gezince şehide ait olan parmak ve saat kordonu buldum.

Daha sonra bulduğum parçaları bölgede kazdığım bir yere gömdüm. Etrafını da taşlarla çevirdim. O gece şehidi rüyamda gördüm. Benden ''oraya güzel bir mezar yapmamı istedi'' şeklinde bir fikre kapıldım. Ben de yaklaşık 400-500 metre ileriden sırtımda getirdiğim taşı çekiçle kırıp, mezar taşı yaptım. Yanımda getirdiğim boyayla da şehidimizin ismini, doğum ve ölüm tarihini taşa yazdım. 2009''da ise şehidin ailesi buraya kızları için mezar yaptığımı duyunca görmeye geldiler. Mermerden mezar taşı yaptılar.''''

Ermenek Belediye Başkanı İYİ Partili Atilla Zorlu, olayı öğrendikten sonra Türkiye''nin ilk şehit kadın pilot unvanına sahip Gök''ün ikinci mezarının çevre düzenlemesini yapıp şehitliğe dönüştürdü. Zorlu şunları söyledi; "Hikmet Demircan''ın bu duyarlı davranışı karşısında çok duygulandım. Olayı öğrendiğim zaman mezarlığa gidip incelemelerde bulunmak istedim. Belediye olarak şehidimizin mezarının çevre düzenlemesini yaptık. Mezar taşında silinmek üzere olan yazıları yeniledik. Etrafını da tellerle çevirip şanlı Türk Bayrağı''mızı da asarak burayı şehitliğe çevirdik. Ayfer Gök, ilk şehit kadın pilotumuz olması yanında, iki ayrı yerde mezarı olan tek şehidimiz."

Biz de ilk kadın şehidimiz Pilot Teğmen Ayfer Gök''ü rahmetle anıyoruz.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları