Jules Verne'in "zaman kapsülü"

Jules Verne''in adını duymayan yoktur diye tahmin ediyorum. Hani çocukluğumuzda okuyup hayallere daldığımız; Denizler Altında Yirmi Bin Fersah, Kaptan Grant''ın Çocukları, Arzın Merkezine Yolculuk, 80 Günde Devrialem, Aya Yolculuk ilk aklıma gelen kitaplar... Geçenlerde okuduğum bir yazıda, Fransız arkeologların Jules Verne''e ait olduğunu tahmin ettikleri bir zaman kapsülü bulduğu ileri sürülüyordu.

Zaman kapsülü, daha çok filmlerden ve romanlardan tanıdığımız bir olgu. Zaman kapsülü, Daha ziyade uluslar için önemi haiz bir yerin temeli atılırken ya da sırf geleceğe mesaj olması için içine çeşitli şeyler konan nesneler. Elbette toprağa gömülen bu kapsüller, bulunduğu vakit büyük bir heyecan dalgası yaratıyor.  Genelde içine döneme ait gazeteler, kitaplar ve kapsülü hazırlayanların notları koyulan bu kapsüller ülkemizde pek revaçta olan bir şey değil. Ancak 1915 Çanakkale Köprüsü''nün temeline bu kapsüllerden bir tane bırakıldığını biliyoruz.

***

Kısaca Jules Verne''den bahsedecek olursak; 8 Şubat 1828 günü Fransa''nın Nantes kentinde doğdu ve Fransız bilim kurgu yazarı ve gezgin olarak ünlendi.

Verne, Hugo Gernsback ve H. G. Wells ile genellikle bilim kurgunun öncüleri olarak adlandırılır. Eserlerinde ayrıntılarıyla tarif ettiği buluşlar ve makinelerin o sıralarda gelişmekte olan Avrupa sanayisi ve teknolojisine ilham kaynağı olduğu düşünülür. Özellikle uzay, hava taşıtları ve denizaltılar hakkında uzun uzadıya yazdı.

Daha çok Denizler Altında Yirmi Bin Fersah (1870), Dünyanın Merkezine Yolculuk (1864) ve Seksen Günde Devri Alem (1873) romanlarıyla tanınır. UNESCO''nun çeviri kitap veri tabanına göre eserleri en çok çevrilen ikinci yazar olma başarısını göstermiştir.

Eserleri 148 farklı dile çevrildi. Birçok icadı önceden tahmin ettiği için "bilim falcısı" olarak anıldı. 24 Mart 1905 günü 77 yaşında Fransa''nın Amiens kentinde hayata gözlerini yumdu.

Fransız arkeologların bulduğu kapsülün, işte bu dünya gezgini ve bilim falcısı diye tanımlanan Jules Verne''e ait olduğu düşünülmekte.

"Zaman kapsülleri" tesadüfen ve bilinmeden bulununca daha da heyecan verici oluyor, özellikle de hazırlayan kişi Jules Verne gibi biriyse. Paris Descartes Üniversitesi ve New York Kaşifler Kulübü (The Explorers Club NYC) ortaklığıyla yapılan açıklamaya göre, Fransa''da bulunan bu "zaman kapsülü" Jules Verne''e ait.

1800''lü yıllara tarihlenen metal kutunun içeriği çeşitli belgelerden, kitaplardan ve farklı boyut ve biçimlerde metal eşyalardan oluşuyor. İşin en heyecan verici kısmı ise, Denizler Altında Yirmi Bin Fersah''ın daha önce hiç yayımlanmamış kısımlarını içeriyor olma ihtimali.

Kapsül, Verne''in mezarında yapılan araştırmalardan sonra, ülkenin diğer ucunda bulunan Fransız Pireneleri''nin yakınlarında bulunmuş. Yapılan açıklamada, "toplanan tüm materyalleri ve karmaşık coğrafi konumlama algoritmalarını, Verne ile ilintili bir nesne bulabileceğimiz alanı tanımlamak için" kullandıkları belirtildi.

Kapsül henüz açılmış değil, içeriğine yönelik tüm bilgilere yapılan x-ray taramalarıyla erişilmiş.

Zaman kapsülü fikri yeterince heyecan vericiyken, bir de bunun Jules Verne tarafından hazırlanmış olması bilim adamları kadar Jules Verne hayranlarını da meraklandırıyor...

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları