İyi kalpli kötü adam

Sizlere bugün Yeşilçam''ın "En iyi kötü kalpli adam"ı olarak tanınan Hüseyin Baradan''dan söz etmek istiyorum. 15 Haziran 1932 günü İzmir''de dünyaya gelen Hüseyin Avni Baradan 30 Haziran 2004 günü vefat ederken, ardında kırılması zor bir rekor bırakıyordu. Türk sinema ve tiyatro sanatçısı ve gazeteci olarak tanınan Hüseyin Baradan; oğlunun ifadesine göre 450 filmde, kendisinin bir röportajında yaptığı açıklamasına göre de 467 filmde oynamış bir sanatçıydı.

Gazetecilik ve foto muhabirliği ile başlayan çalışma hayatında, Demokrat İzmir, Hürriyet, Ege Ekspres gazetelerinde çalıştı. 1950 yılında İzmir''de bir lokantada otururken, tesadüfen sinemaya başlayan Hüseyin Baradan, sinemada bazen "kötü adam", bazen "arkadaş canlısı, sevimli dost" karakterlerini başarı ile canlandırmış bir sanatçıydı. 1970''lerde ortaya çıkan seks filmleri furyasına uymayı benimsemeyen Baradan; eski mesleği foto muhabirliğine döndü. Bir süre de halkla ilişkiler alanında çalıştı. Ulusal Radyo Televizyon''un İzmir temsilciliğini yaptı. Ege-Koop basın ve halkla ilişkiler danışmanlığı yaparken yapımcı Necdet Bükey''in teklifiyle Yeşilçam''a geçti.

Uzun süre sanat hayatına sinema filmleriyle devam eden Baradan, yazdığı kitapta, bir dönem Lütfi Kopan ile Karakediler isimli bir ikili oluşturarak tiyatro yaptıklarını da anlattı. Birçok ödülle sürekli basın kartı sahibi olan Hüseyin Baradan, İzmir Gazeteciler Cemiyeti aynı zamanda da Foto Muhabirleri Derneği üyesiydi.

2000 yılında eşini kaybettikten sonra sağlık konusunda gençliğin bilinçlenmesi için de etkinlikler gösteren sanatçı; bir hastanenin onarımı için başlatılan kampanyaya da büyük destek verdi. 1965 yılında ilk kez başrol oynadığı "Hüseyin Baradan-Çekilin Aradan" filminin adı yıllarca sinemaseverlerin diline dolanıp, adeta bir özdeyiş gibi her yerde söylenir oldu. Hüseyin Baradan sanat yaşantısından arta kalan anılarını 1996 yılında kitap haline de getirdi. Bu Gözler Neler Gördü adlı anı kitabı Ege-Koop yayınlarından çıktı. 20 Haziran 2004 günü Baradan, akciğer kanserine yakalanarak 72 yaşında vefat etti. Manisa yolu üzerindeki İzmir Bornova ilçe mezarlığında toprağa verildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları