Harika Türk çocuğunu ABD gizli servisi korudu

"Harika Çocuk" İrfan Mavruk, 1941 yılında Adana''da doğdu. Lise öğrenimi sırasında füze çalışmaları ile dikkat çekti. Zamanın Başbakanı Adnan Menderes tarafından "Yüksek Zekâlı Çocuklar Fonu''''ndan ABD''ye gönderildi. Burada Columbia Üniversitesi''nde öğrenim gördü. Houston Nükleer Araştırma Merkezi''nde çalıştı. Uzaydaki atom yükünü ölçen bir cihaz geliştirdi. 4 Ağustos 2010 tarihinde geçirdiği kalp krizi nedeniyle ABD''nin New York kentinde hayata gözlerini yumdu. Cenazesi Türkiye''ye getirilerek Adana''da toprağa verildi.

İrfan Mavruk''un Adana''da yaşayan ağabeyi Abit Mavruk, bir gün okulda atom dersi işlenirken kardeşinin anlatımının kendisine ABD''nin kapısını açtığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Bunun üzerine öğretmen idareye haber veriyor, konu valiye kadar gidiyor. ABD mühendisleri geliyor ve tepkili motorları soruyorlar, kardeşim de izah ediyor. ''Bunda bir fevkaladelik var'' diyorlar. Vali bey eski TBMM Başkanı Refik Koraltan''a bir mektupla gönderdi. Koraltan durumu dönemin Başbakanı Adnan Menderes''e anlatıyor. Menderes de kardeşimi çağırdı. Dolmabahçe Sarayı''nda Koraltan, bakanlar ve Menderes vardı. Koraltan ''Bahsettiğim çocuk bu'' dedi. ''Yüksek Zekalı Çocuklar Fonu''ndan ABD''ye gönderelim dediler. 1959''da New York''a gönderdiler. ABD''liler teste tabi tutup Colombia Üniversitesi''ne kaydettiler." Kardeşinin, ABD''de Houston''da bir nükleer araştırma merkezinde çalıştığını ifade eden Abit Mavruk, "Hidrojen bombasını icat eden bilim adamı da vardı. Nükleer silahların parçalarını üreten fabrikalarda çalıştı. ''Atom bataryası'' geliştirdiklerinden bahsetmişti. Füzeler uzaya çıktığında patlıyordu, bunun sebepleri ve çareleri üzerine çalışmıştı" dedi.

İrfan Mavruk''un, ABD''de İspanyol kökenli bir bayanla evlendiğini ve 3 çocukları olduğunu kaydeden Abit Mavruk, "Mutlu bir aile yaşamı sürdü. Emekli olduktan sonra da New York''ta yaşıyordu" diye konuştu. Mavruk, ABD''ye gittikten sonra 16 Şubat 1965 tarihli gazetelerde hakkında geniş haberler yer aldı. Türkiye''deki gazeteler, "Amerikalıların üstüne titrediği harika çocuk. İrfan Mavruk" ve "Hakkında özel kanun çıktı, gizli polis de onu koruyor" şeklinde başlıklarla verdikleri haberlerde, "25 yaşındaki bir Türk genci feza ilmine ışık tutuyor. İrfan Mavruk tarafından yapılan ve radarsız olarak uzaya fırlatılan roket büyük bir başarı sağladı" yazdılar.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları