Halikarnas Balıkçısı'nın babasının ünlü konağı

''Sürgünlerle geçen bir ömür: Halikarnas Balıkçısı'' başlıklı yazımızda Cevat Şakir Kabaağaçlı''dan soz etmiştik. Bu ünlü roman ve hikâye yazarı, gazeteci, ressam, şair, rehber, araştırmacının babası Girit, Atina''da sefirlik ve valilik yapan Mehmed Şakir Paşa''yı Afyon''daki Kabaağaçlı çiftliğinde bir tartışma anında vurduğunu aktarmıştık. Şimdi de size Mehmed Şakir Paşa''yla ilgili olarak yazmak istiyorum:

Kabaağaçlızade Mehmed Şakir Paşa (d. 1855 - ö. 1914) Osmanlı tarihçisi ve devlet adamı. 1891-1895 yılları arasında Sadrazamlık görevi yapan Ahmed Cevad Paşa''nın kardeşi, Halikarnas Balıkçısı olarak tanınan roman ve hikâye yazarı Cevat Şakir Kabaağaçlı''nın babasıdır.

Ahmed Cevad Paşa''nın babası Mustafa Asım Bey idi. Babası ve annesi 1861 yılında ölünce kimsesiz kaldı. Kardeşi Ahmed Cevad ile birlikte askerî okula verildi. Çeşitli ülkelerde diplomatik görevlerde bulundu. 1890 yılında Girit Valisi''ydi. Bu görevi sırasında oğlu Cevat Şakir doğdu. 1895 yılında ağabeyinin Sadrazam''lık görevinden alınmasını protesto etmek için devlet görevinden istifa etti. 1914 yılında oğlu Cevat Şakir''in tabancasından çıkan bir kurşunla da hayatını kaybetti.

Vilayetten konağına arabasıyla gidip gelen ve keyfine düşkün biri olarak bilinen Vali Şakir Paşa, 1886 yılında "Bağdat-Berlin tren hattı" tamamlandığı zaman konağına trenle gidip gelmeye karar verdi. Ancak istasyon olmadığı için konağın civarına geldiğinde imdat frenini çekerek treni durdururdu. Daha sonra bu böyle olmayacak, diyerek, bugün Yeşilevler Mahallesi ile Şakirpaşa Mahalesi arasında bulunan yine kendi adıyla anılan Şakirpaşa istasyonunu yaptırdı.

Konak; Adana''nın tarihî evlerinden, Mustafa Kemal Paşa ile Millî Mücadele''ye de tanıklık eden "Şakirpaşa Konağı/Aliye Yerdelen Hanım''ın Evi" olarak bilinir. Atatürk, 1918 yılı Kasım ayında Adana''da kaldığı on gün içinde akıl almaz bir tempoda hareket ederek gizli-açık çok sayıda toplantı yaptı. "Direniş" düşüncesini benimseyen kişileri çağırarak toplantılar düzenlediği evlerden biri de Aliye (Yerdelen) Hanım''ın eviydi... Pekiyi Aliye Hanım''ın evine neden "Şakir Paşa Konağı" dendi? Osmanlı yönetiminin egemen kılmaya çalıştığı politikaları fazlaca dikkate almamak ile bilinen Vali Şakir Paşa, bu nedenden dolayı Osmanlı yönetiminden destek görmüyordu. Daha çok kendi yerel olanaklarıyla hareket eden Şakir Paşa, zamanında "Hacı Seyit''in Bağı" olarak bilinen ve bugünkü adıyla Şakirpaşa olan semt girişine kendi adıyla anılan bu konağı yaptırdı.

Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından 2012 yılında, Adana Büyükşehir Belediyesi Çukurova Kültürünü Araştırma, Geliştirme ve Yaşatma Merkezi olarak restorasyonuna başlandı, 2015 yılı Kasım ayında konağın açılışı yapıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları