Dünyanın konuştuğu yapay kalp cerrahı Türk kızı Dr. Gürsoy

Sevgili okurlarım bugün sizlere bir Türk kadınının, bir Türk hekiminin göğsümüzü kabartan başarısından söz etmek istiyorum. Evet bu hekim Türk kalp cerrahı Dr. Dilek Gürsoy...

Avrupa''nın tam yapay kalp nakli yapan ilk kadın kalp cerrahı Dr. Dilek Gürsoy, dünyaca ünlü Forbes dergisinin Almanya''da 3 Kasım''da yayımlanacak sayısına kapak oldu.

Tıpta başarılı çalışmalara imza atarak adından söz ettiren ve Avrupa''nın tam yapay kalp nakli yapan ilk kadın kalp cerrahı olan Dr. Dilek Gürsoy''un bu başarısı, ABD merkezli Forbes dergisince de göz ardı edilmedi. Almanya''da 3 Kasım''da yayımlanacak sayısına kapak oldu.

Gürsoy, bu konuda yaptığı açıklamada, "12 yıldır tam yapay kalp alanında çalışmalar yürütüyorum. Forbes gibi dünyaca ünlü bir derginin Almanya''daki sayısında kapak olmam beni onurlandırdı.

Dergide, Almanya''da kuracağımız kalp hastanesi hakkında bilgiler verdim. Tam yapay kalp ve tam yapay kalp araştırmaları şu an ne durumda bunları anlattım. Avrupa''daki bu son çalışmalar hakkında bilgi sundum. Kalp yetmezliği büyük bir problem. Organ bağışı az yapılmakta.

Dolayısıyla tam yapay kalp araştırmalarına önem verilmeli ve daha çok bütçe ayrılması lazım. Hem insan ve hem de hayvanlar üzerinde çok tecrübeliyim. Tam yapay kalp, özellikle kadınlarda büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

Almanya''ya göç eden ve Ordu Aybastılı bir işçi ailesinin kızı olarak 1976 yılında Neuss kentinde dünyaya gelen Dr. Dilek Gürsoy, başarılı ameliyatları ile Avrupa''da aranan sayılı doktorlar arasında yer alıyor. Yapay kalp cerrahisi konusunda Avrupa''da ilk ve tek kadın doktor olan Dr. Gürsoy''un Almanya dışında Hindistan ve Türkiye''de de önemli kalp ameliyatlarında yer aldığı biliniyor.

2019 yılında Almanya''da Yılın Doktoru, Victress Ödülü ve Alman Tıp Ödülü (German Medical Award)''ne layık görülen Dr. Dilek Gürsoy, +90''a konuk oldu. Avrupa''nın ilk kadın yapay kalp cerrahı unvanının da sahibi olan Dilek Gürsoy, aynı zamanda 2012 yılında Avrupa''da yapay kalp nakli gerçekleştiren ilk kadın cerrah. Gürsoy, şu anda Düsseldorf kentindeki Clinic Bel Etage''in başhekimliğini yapıyor. Ayrıca Pegasus Yayınları tarafından yayınlanan "Buradayım Çünkü İyiyim" adında bir de kitabı bulunuyor.

Dönemin Almanya Başbakanı ve CDU Genel Başkanı Angela Merkel de, seçim çalışmaları için geldiği Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinin (KRV), Neuss şehrinde dünyaca ünlü yapay kalp cerrahı Türk kökenli  Doktor Dilek Gürsoy''un çalışmalarını incelemiş ve tebrik etmişti.

Bize de yapay kalp cerrahı Dr. Dilek Gürsoy''un başarılarının devamını dilemek düşer...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları