Denizcilik tarihine adlarını altın harflerle yazdırdılar

Sadun Boro-Oda Boro-Miço, Deniz ve Kısmet...

'Bu dört isim size neyi hatırlatıyor' diye bir yarışma sorusu sorulsa ne derdiniz acaba...

Ah bir de bu soruya denizi ilave etmek lazım.

Hani o Dario Moreno'nun meşhur ettiği "Deniz mehtap ve güneş" şarkısı akla gelebilir ama o değil.

Dünya denizlerini...

Bir de o zamanlar 8 yaşındaki Deniz isimli kız çocuğunu...

Evet şimdi gelelim sorunun cevabına...

Sadun Boro, dünyanın çevresini Kısmet adını verdiği 10,5 metrelik teknesiyle, eşi Oda, kedileri Miço ve daha sonra kızları Deniz ile (1965-1968)dolaşan ilk Türk denizcisi.

Bugün Sadun Boro'nun aramızdan ayrılışının 8'inci yılı.

Sadun Boro'nun yaşamına bir göz atacak olursak:

1928 yılında İstanbul'da doğdu. Çocukluk ve gençlik yılları Caddebostan ve Marmara kıyılarında geçti. Denizcilik hayatına önce sandalla başladı; liseye geçtiği yıllarda ilk yelkenli teknesine sahip oldu.

Galatasaray Lisesi'ni yatılı olarak bitirdikten sonra 1948'de İngiltere'ye giderek Manchester Üniversitesi'nin Tekstil Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu.

1952'de Ling adlı 11 metrelik bir yelkenliyle İngiltere'den Karayip Adaları'na kadar uzanan ilk açık deniz, Atlantik aşırı yolculuğunu bir İngiliz ile birlikte gerçekleştirdi.

En büyük hayali; gönderinde Türk bayrağı olan kendi yelkenlisi ile dünya seyahatine çıkmaktı. 10,5 metre boyunda keç armalı "Kısmet", 1963 yılında Salacak'ta, Athar Beşpınar'ın atölyesinde kızağa kondu. 1965 yılında Alman asıllı eşi Oda ile beraber dünya seyahatine çıktı. Kısmet'e mürettebat olarak Kanarya Adaları'ında kedileri "Miço" katıldı. Üç yıla yakın süren bu yolculuğun anıları önce Hürriyet Gazetesi'nde yayınlandı, seyahat sonrasında ise "Pupa Yelken" adıyla 1969 yılında kitap olarak basıldı. Boro ailesi 1977-79 yılları arasında, o zaman 8 yaşında olan kızları Deniz'le beraber Karayip Adaları'nı, Amerika'nın doğu sahilerini gezdi. Bu seyahatin anılarını "Fora Yelken" isimli kitabında yayınladı. "Kısmet'in Dümen Suyunda" ise Türkiye ve komşu kıyılarındaki seyahatlerini derlediği kitabıdır. 1980 yılından itibaren Bodrum'ya yaşamış olan Sadun Boro, özellikle Gökova, Göçek gibi Güney Ege koylarının korunması için çok çalışmıştır. Bir diğer hayali olan Türkiye kıyıları için kılavuz kitabı "Vira Demir" alanındaki en kapsamlı eserdir. Boro, kitapları, gazete ve dergilere yazdığı sayısız yazı ile genç kuşağa deniz ve doğa sevgisini aşılamayı amaç edinmiş, onlara örnek olmuş bir denizcidir. Boro ailesi 45 yıl boyunca gezdikleri, içinde yaşadıkları tekneleri "Kısmet"i 2010 yılında İstanbul'daki Rahmi Koç Müzesi'ne bağışladı.

Sadun Boro, 2015 yılının 5 Haziran sabahı ebedi yolculuğuna yelken açtı. Karacasöğüt Köy Mezarlığı'nda, çok sevdiği Gökova cennetinde istirahat etmektedir.

Sadun Boro'nun çok sevdiği eşi Oda Boro da 21 Mayıs 2020 yılında 85 yaşında Bodrum'da vefat etti. Karacasöğüt Mezarlığı'nda Sadun Boro ile birlikte ebedi uykularına uyumaktalar...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları