Bir kahvenin 40 yıllık hatırı

Sevgili okuyucularım bugün sizlere ''Bir kahvenin 40 yıllık hatırı vardır'' sözünün hikâyesini anlatmak istiyorum. Bunun Üsküdarlı Bilge Yusuf ile Rum balıkçı Stelyo''nun hikâyesine dayandığı söylenir. Gelin bu hikayeye değinelim:

Yıl, 1895 Eminönü Yemiş İskelesi, balıkçı kahvesine giren bir Osmanlı zabiti, kahveciye dönerek; "Bre Yusuf , herkese benden okkalı bir kahve, ama şurada oturan Rum palikaryasına yok… Ona, kahvem de akçem de haramdır" der.

Bilge Yusuf kahveleri ikram eder, bir kahve de palikarya Stelyo''nun önüne koyar… Bunu gören zabit adeta kükrer: "Ben, ona haramdır demedim mi Yusuf…" Bilge Yusuf, hiç istifini bozmaz.. "Komutan, o kahve benden, ona da helaldir" der. Zabitin sert bakışlarının aksine Stelyo minnetle bakar Yusuf''a…

Yıl 1905 olur, Sisam (Samos) adasında Rum isyanı başlar… Damat Ferit Paşa adaya asker çıkarır… Bilge Yusuf da bu askerler arasındadır. Ancak ilk çatışmada esir düşer.

2 yıl yatar Sisam zindanlarında.. 2 yıl sonunda Rum çeteciler, esir pazarında satışa çıkarır Yusuf''u.. Mezatta "5 para… 7 para…." sesleri arasından bir ses yükselir: "O Türk''e benden 5 kuruş, hemen alıyorum…" Sessizlik hâkim olur, Rum alır Yusuf''u arabasına, köyün dışına çıkarır. Denize yakın bir yerde arabasını durdurur. Döner Yusuf''a "Serbestsin Bilge Yusuf" der. Yusuf inanamaz duruma, Rum''un ellerini tutar; "Beyim, kimsin necisin? Beni neden özgür bırakırsın?" der… Rum döner Yusuf''a, "Ben balıkçı Stelyo" der. Yusuf çözemez durumu, adamı hatırlamaz bile… Rum, uzun uzun anlatır. 10 yıl öncesine, Yemiş İskelesi''ne döner. Detaylarıyla o günü anlatır ve "İşte ben, o bir fincan kahveyi helal ettiğin balıkçı Stelyo" der.

Göz yaşları sel olur… Sarmaş dolaş olurlar… Stelyo, Yusuf''u, kaçak yoldan İstanbul''a gönderir. Bu dostluk 35 yıl devam eder... Her yıl birbirlerini ziyaret ederler. Her ziyarette bir fincan kahve mutlaka vardır. Çocuklarına, torunlarına anlatırlar dostluklarını ve "bu kahvenin 40 yıl hatırı var…" derler.

40 yıllık kahvenin Stelyo ve Yusuf''ta hatırı unutulmamıştır.

Biz de Ege Denizi''nin iki yakasında 100 yıllardır oturan halkların da birbirine olan hatırı unutulmasın diyelim... 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları