Aman konakları karıştırmayalım!

Bugün sizlere aynı ismi taşıyan fakat farklı şehirlerde bulunan iki konaktan bahsetmek istiyorum. Evet isimleri aynı Hanımeli Konağı...

Birinci Hanımeli Konağı Sakarya''ya bağlı Taraklı ilçesinde. Konak Taraklı eşrafından 1862 doğumlu Hacı Kasap Ahmet tarafından 1892 yılında yaptırıldı. Hacı Ahmet, ilk eşi Hanife Hanım ile bu konakta yaşamını sürdürdü. Daha sonra Konak''ta sırasıyla ilk eşi Hanife''den doğma oğlu Çanakkale Savaşı gazisi Mehmet Yavuz ve uzun yıllar da konağı satın alan Gudüllü lakaplı Sıtkı İşsever ailesi yaşamını sürdürdü.

2008 yılında mülkiyeti Kadir Sayın''a geçen konak, İstanbullu iş kadınları Banu Tuğsavul ve Pembe İnamlı tarafından satın alındı. Ahşap ustalığı Sıtkı Buluntekin tarafından yapılan ve restorasyon süreci 2,5 yıl süren konak, 2010 yılının haziran ayında 15 yatak kapasiteli butik otel olarak işletmeye açıldı.

Hanımeli Konağı, 2010-2022 yılları içinde butik otel hizmetini Banu ve Pembegül hanımların büyük özveri ve mücadeleleri ile 12 yıl boyunca aralıksız sürdürdü. Taraklı''nın turizmine ve tanıtımına büyük katkıları olan Banu ve Pembegül hanımlara Taraklılar minnettar. Ocak 2022 tarihinde hizmeti çok daha ileri seviyeye yükselterek geliştirecek ve Taraklı için çok büyük idealleri olan Necati Pilavcı tarafından satın alındı.

1957 Mahdumlar doğumlu Necati Pilavcı 1971 Taraklı Ortaokulu 1974 Sakarya Ticaret Lisesi''ni 1978 İstanbul Ticari İlimler Akademisi mezuniyeti öncesi 1974 yılı toptan ticaret ortaklığı ile iş ve akademik hayatını birlikte sürdürdü. 1981''de kendi hırdavat toptancılığı şirketini kurdu. 30 yıl sonra 11 yıl ara verdiği ticari hayatına 2022 yılında Pilhan Turizm Otelcilik Yatırım Ltd. Şti''ni kurdu ve Hanımeli Konağı''nın bugünkü sahibi olarak yeni bir sektörde faaliyetine başladı.

Butik otel faaliyetinin devam ettiği Hanımeli Konağı''na Pilhan Turizm ile konak dışında endüstriyel mutfak, kış bahçesi, yaz bahçesi lavaboları ve çevre düzenlemeleri ile birlikte 7 asırlık köklerinin Taraklı yöresinden olmasının verdiği misyon ile bir asırdan uzun süredir ayakta olan Hanımeli Konağı''nın ve kültürünün korunması, yaşanması ve yaşatılması amacının yeni bayraktarlığını Necati Pilavcı devraldı.

Taraklı''nın özgün dokusunu koruyabilen bu ahşap konakta geleneksel Türk mimarisinin bir çok özelliğini görmek mümkün. Bu konak Osmanlı sivil mimarisinin hemen hemen tüm özelliklerini barındırıyor.

Hanımeli Konağı misafirlerini toplu toplantılar, düğün, nişan, doğum günü, dernek ve bayi toplantıları için 60 kişi kapalı alan, 60 kişilik yazlık bahçesinde temiz, huzurlu, samimi ortamda yemekli, yemeksiz her türlü organizasyonda rezervasyon hizmeti vermek organik ve yöresel lezzetler eşliğinde ağırlamak için hazırlıklarını tamamladı.

Eski dokusu özenle korunmuş bu eşsiz mekan, geçmişin konak hayatını, bugünün konforu ile gastronomi mutfağını yaşamak isteyen tüm konuklarını bekliyor.

Aynı ismi taşıyan ikinci konak ise İstanbul''da. Güngören Belediyesi''nin de bir Hanımeli Konağı bulunuyor. Aslında burası Davutpaşa''da bulunan bir eğitim merkezi. Hizmet seçenekleri arasında içeride servis, paket servis, adrese teslim servis hizmetleri de var. Hanımeli Konağı''nda el sanatları, kişisel gelişim mutfak sanatları, dil kursları başta olmak üzere 39 farklı branşta kurslar bulunuyor.

Ancak şunu unutmamak gerekir: Taraklı Hanımeli Konağı ile Güngören Belediyesi''nin Hanımeli Konağı arasında bir fark var. Güngören Belediyesi''nin Hanımeli Konağı, sadece hanımlara hizmet veriyor!

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları