Zam formülleri ve emeklilerin talepleri ‘Kabine Toplantısı’nda neler olacak?’

Milyonlarca emeklinin gözü bu haftaya çevrildi, çünkü emekli ücretlerine yönelik zamlar bu hafta yapılacak Kabine Toplantısı'nda belirlenecek. Geçen hafta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın maaşları eşitleme formülü, beklenen senaryolardan biri olarak ortaya çıktı. Bu formülle en düşük emekli maaşları belirli bir noktada eşitlenecek, tahmini olarak 11 bin TL seviyesine çıkacak. SGK uzmanları da bu verileri açıklamış durumda.

Diğer bir formül ise seyyanen zam, ancak ciddi maliyet oluşturacağından masaya yatırılması beklenmiyor. Geçtiğimiz günlerde kök maaşlara refah payı eklenmesi gibi bir çözüm önerisi geldi. Emekli aylıklarına bu şekilde ek zam yapılacak. Fakat ek zammı emekliler ne zaman olacak o muammada.

Emeklilerin talepleri arasında maaşlarını asgari ücret seviyesine yükseltmek var. Ancak bu seviyeye ulaşmak için hükümetin ciddi bir bütçeye ihtiyacı var. Şu anki en düşük emekli maaşı beklentisi olan 11 bin TL, açlık sınırının altında kalmış durumda. Bu da emeklileri memnun etmiyor, çünkü zamların ardından cebindeki para eriyor.

Çözüm olarak emeklilerin talep ettiği rakamın üzerine çıkabilmek önemli. Ancak Kabine Toplantısı'ndan çıkacak olan rakamın emeklileri mutlu edip etmeyeceği belirsiz görünüyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları