ÜÇ AYAK

Günümüzde sosyal medyanın da etkisiyle özellikle gençler vücut geliştirme sporuna müthiş ilgi göstermektedir. Kaslı, yağsız ve estetik bir vücut yapmak için fitness salonlarına gitmektedir. Vücut geliştirme sporu çok ciddi ve sert bir spordur. Müthiş disiplin gerekmektedir. Bu spor üç ana ayak üzerine inşa edilir. Beslenme, antrenman, dinlenme... Üç ayak birbiri için o kadar önemlidir ki birisi eksik yapılırsa spordan istediğiniz verimi alamazsınız.

İlk olarak beslenmeden bahsedelim. Bu sporla uğraşan birey çok kaliteli beslenmek zorundadır. Özellikle protein ağırlıklı. Kırmızı et, tavuk, balık gibi protein değeri yüksek gıdalar tercih etmelidir. Bunun yanında antrenman öncesi karbonhidrat depolarının da doldurulması gerekir. Pirinç, makarna, patates gibi. Protein ve karbonhidrat dengesi çok hassas bir şekilde ayarlanmalıdır. Tüketilecek protein ve karbonhidratın gramları çok iyi hesaplanmalıdır.

Gelelim ikinci ayağımıza... Antrenman özellikle bu spora yeni başlayanlar için çok önemli bir konu. Kendi kafalarına göre veya YouTube’dan izleyerek antrenman yapmak çok ciddi sakatlanmalara yol açabilir. Bu olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak için fitness hocalarının yazdıkları programlardaki hareketleri yapmaları gerekir. Antrenman programında yer alan hareketleri doğru şekilde öğrenmek şarttır. Hareketi yanlış öğrenip yanlış bir şekilde yapmak, çalıştırmak istediğiniz kas bölgesini çalıştırmaz. Bu hareketleri fitness hocanızın gözetimde yaparsanız doğru şekilde öğrenirsiniz. Doğru şekilde öğrendiğiniz hareketle kas gruplarınızı doğru şekilde çalıştırırsınız. Doğru şekilde çalışan kas, zamanla kuvvetlenmeye ve ilerleyen zamanda gözle görülür şekilde kaslarınızın ortaya çıktığını fark edeceksiniz. Kaslarınız ortaya çıkması vücudunuzun şekillenmeye başlaması eminim sizi de mutlu edecektir.

Antrenman süresi de diğer önemli konumuz. Spor salonlarında saatlerce zaman geçirerek vücudunuzu geliştiremezsiniz. Araştırmalara göre en verimli antrenman süresi 60 dakikadır. Fazlası kaslara zarar vermektedir.

Gelelim dinlenme boyutuna. Antrenman esnasında vücut aşırı şekilde strese maruz kalır. Kasların yenilenmesi ve büyümesi için çok iyi dinlenmesi gerekir. Eğer dinlenme yeteri kadar yapılmıyorsa kaslarda toparlanma çok geç olmaktadır. Dinlenme sürekli ihmal edilmemelidir. Sürekli ihmal edilirse kasların gelişimi yavaşlayabilir hatta durabilir. Vücut geliştirme ile uğraşan sporcunun uyku düzenine de çok dikkat etmesi gerekiyor. Günde en az 8 saat uyuması kasların gelişimi için çok önemlidir. Yeterli uyku büyüme hormonunun salgılanmasının altın kuralıdır. İyi antrenman iyi beslenme iyi dinlenme bu altın kuralları yaşam felsefemiz haline getirirsek istediğimiz sonuçları çok kısa sürede elde edebiliriz.

Fitness salonlarında yapılan hatalardan da bahsetmek istiyorum. Çalışman gereken ağırlıktan fazla ağırlıkla çalışmak, programında olmayan hareketleri başkalarından görüp kendi programına dahil etmek, antrenman süresini çok aşmak, set aralarında dinlenmemek başlıca yapılan hatalardır. Bu hatalardan uzak durup ÜÇ AYAK üzerine vücudumuzu sağlıklı bir şekilde inşa etmemiz gerekir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları