Türkiye için kritik toplantı! Reuters herkese bu haberi geçti

Türkiye için kritik toplantı! Reuters herkese bu haberi geçti
Kara para aklama faaliyetleri nedeni ile gri listele alınan ülkemiz hakkında önemli bir toplantı yapıldı. FATF, Türk yetkililerle kara para aklama ve yasa dışı finansmanla ilgili gelişmeleri masaya yatırdı.

Kara Paranın Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu FATF ile Türk yetkililer arasında yapılan toplantı Türkiye'nin gri listeden çıkabileceği yönünde algılandı.

Reuters'e bilgi veren 2 ayrı kaynak bu görüşmelerin ise FATF'ın gelecek ay yayımlayacağı rapor öncesine denk geldiğini vurguladı.

TÜRKİYE 2021 YILINDAN BU YANA GRİ LİSTEDE

Ülkelerin uluslararası mali suçlar ve kara para ile mücadelede performanslarını ölçen FATF, Türkiye'yi 2021'de gri liste almış, Türkiye bu listeden çıkamamıştı.

Konuya ilişkin Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası (TCMB) soruları yanıtsız bıraktı.

ŞİMŞEK "TEKNİK ÇALIŞMALARI TAMAMLADIK" DEMİŞTİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Şubat ayında bir açıkla yapmış ve FATF ile Türkiye'yi gri listeden çıkarmak üzere teknik çalışmaları tamamladıklarını duyurmuştu. Mehmet Şimşek'in "Haziran'da yapılacak yerinde denetim ile gri listeden çıkma süreci bitirilecek" demesi memnuniyetle karşılanmıştı.

Reuters'e bilgi veren kaynaklardan biri birkaç gün süren toplantılar hakkında yerinde yapılan ziyaretin Türkiye'nin kara para aklama ve terörizm finansmanıyla mücadele konularında ilerlemelerini değerlendirmek için yapıldığını söyledi.

Bilgi veren kaynak yerinde inceleme raporunun FATF'nin 28 Haziran'daki genel kurul toplantısında alınacak karara için çok önemli olduğunu belirtti.

FAFT'IN GRİ LİSTESİ NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

1989 yılında kurulan Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force – “FATF”), suç gelirlerinin aklanması, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının finansmanının engellenmesi amacıyla OECD tarafından kurulan yıllardır ülkelerin performanslarını değerlendiren bir organizasyon olarak hizmet veriyor.

200'ü aşkın ülkenin dahil olduğu FATF sistemine Türkiye'de 1991 yılında dahil olarak FATF'ın tavsiyelerine uyacağını bildirmişti.

Bu kapsamda 1997 yılında Maliye Bakanlığı bünyesinde Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) kurulmuştu. MASAK finansal ve finansal olmayan kuruluşlardan suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanının engellenmesine ilişkin bilgi toplamak, şüpheli işlem bildirimlerini depolamak ve analiz etmekle görevlendirilmişti.

"GRİ LİSTEDEKİ ÜLKELER İHRACAT VE İTHALATTA SIKINTIYA DÜŞÜYOR"

FATF ise her yıl ülke ülke değerlendirmeler yaparak yılda 3 kez ülkelerin performanslarını hakkında açıklama yapıyor. Eğer ülkelerin kara para aklama, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı ile mücadelede eksiklikleri bulursa eksiklikleri giderilene kadar gri listeye alarak, incelemelerini sürdürüyor.

Gri listeye giren ülkelerin ise dış yatırımcı çekmede sorun yaşıyor. Kredi kuruluşları ve yatırımcılar nezdinde de düşük puanlar alıyor. Gri listedeki ülkelerin ihracat ve ithalat ağında sorun yaşıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.