Ölümcül virüs Türkiye’de hızla yayılıyor! En çok o illerde görülmeye başlandı! Direkt tedavisi yok

Ölümcül virüs Türkiye’de hızla yayılıyor! En çok o illerde görülmeye başlandı! Direkt tedavisi yok
Havaların ısınmasıyla salgın Türkiye'de yayılmaya başladı. Bazı illerde büyük bir panik yaşanırken uzmanlar direkt tedavisi yok diyerek vatandaşları uyardı.

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında bir yükseliş yaşanırken, Yozgat'ta son bir haftada 255 kişi, vücutlarına kenelerin yapışması nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvurdu. Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Kılınç Toker, kene vakalarının bahar aylarının gelmesiyle artacağına dikkat çekti. Toker, vücuda yapışan kenelerin başının ezilmesinin virüsün kana bulaşmasını hızlandırdığını belirtti. Bu yıl KKKA kaynaklı ölümler erken başladı ve özellikle bazı illerde büyük bir panik yaşanıyor.

EN ÇOK O İLLERDE GÖRÜLÜYOR

kene-isirmalarina-karsi-tedbirinizi-alin-20200619102317.jpg

KKKA hastalığının yoğun şekilde görüldüğü illerden biri olan Yozgat'ta, ilkbahar mevsimiyle birlikte kene vakaları artmaya başladı. İç Anadolu Bölgesi'nde özellikle Yozgat, Sivas ve Tokat çevrelerinde sıkça rastlanan ve KKKA hastalığına neden olan keneler, kırsal kesimde yaşayanlar için ciddi bir risk oluşturuyor. Uzmanlar, KKKA'nın ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurgulayarak, tarım alanları, yeşil alanlar ve hayvancılığın yapıldığı bölgeler ile piknik yapmaya giden vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardılar.

Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Kılınç Toker, "Vücudu tamamen kapatan uzun kollu ve uzun bacaklı giysiler giymek, mümkünse çizme tercih etmek; eğer çizme bulunmuyorsa paçaları çorabın içine almak gibi koruyucu önlemler alınabilir" diyerek uyarılarda bulundu. Öte yandan, Gümüşhane, Yozgat ve Sivas gibi birçok ilde yaşanan kene vakalarındaki artış endişe verici boyutlara ulaştı.

kene.jpg

1 HAFTADA 255 KİŞİ YAKALANDI

Son bir haftada Yozgat ilinde 255 kişinin vücuduna kene yapışırken, kene vakalarının en yoğun yaşandığı yer Saraykent ilçesi oldu. Saraykent ilçesinde 60, Sarıkaya ilçesinde 30, Kadışehri ilçesinde 27 ve diğer ilçelerde olmak üzere toplamda 255 kişi, sağlık kuruluşlarına başvurarak vücutlarındaki keneleri çıkarttı. Bu durum nedeniyle Yozgat Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde 2, Yozgat Şehir Hastanesi’nde ise 1 olmak üzere 3 kişinin tedavisinin devam ettiği belirtildi. Yozgat Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Doktoru Dilek Yılmaz, vatandaşları kenelere karşı tedbirli olmaları konusunda uyararak gereken önlemleri almalarını tavsiye etti.

HIZLA YAYILIYOR

ekran-goruntusu-2024-04-26-134017.png

Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Kılınç Toker ise, "Bahar aylarının gelmesiyle birlikte özellikle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve diğer hastalıkları bulaştıran keneler aktif hale geldiler. Hızla çoğaldılar ve insanlara ile hayvanlara bulaşma riskleri arttı. Türkiye'de bu virüsü ilk olarak 2002 yılında İç Anadolu ve Kuzeydoğu bölgelerinde görmeye başladık. Ancak, iklim değişiklikleri, artan sıcaklık ve hayvancılık faaliyetlerindeki artışla birlikte Kayseri ve güney illerinde de Kırım Kongo vakalarında artış yaşanmaktadır" şeklinde konuştu.

"ÖLÜMCÜL VİRÜSÜN DİREKT TEDAVİSİ YOK"

ekran-goruntusu-2024-04-26-134141.png

Virüsün geç kalınmış vakalarda ölümcül olabileceğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Toker, "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nde kenenin tutunmasından sonra belirtilerin başlama süresi genellikle ilk 3-4 gün içinde görülür. Özellikle kas ve bağ ağrıları, halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bunların yanı sıra yükselen ateş, burun ve diş eti kanamaları, vücutta nedensiz morluklar, karın ağrısı ve ishal gibi bulgular da görülebilir.

Bu tür belirtilerle karşılaşıldığında mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir. Zira dünya genelinde ve Türkiye'de uzun yıllardır var olan bu virüse karşı etkin bir direkt tedavi bulunmamaktadır. Ancak, vücudu destekleyici tedavilerle hastaların iyileşmesi mümkündür. Yine de geç kalınmış vakalarda maalesef ölümcül olma riski bulunduğu için sağlık kuruluşlarına başvurmayı ihmal etmemek hayati önem taşır" dedi.

ÖLÜMLER BU YIL ERKEN BAŞLADI

ekran-goruntusu-2024-04-26-134148.png

KKKA kaynaklı ölümlerin bu yıl erken başladığına dikkat çeken Prof. Dr. İlhan Çetin ise, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını bulaştıran kenelerin hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle doğada erken görülmeye başladığını belirtti.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Çetin, kenelerin doğada var olmasıyla KKKA hastalığının da ortaya çıktığını ifade etti. Bahar aylarında sıcaklığa bağlı olarak ortaya çıkan kenelerin, ekime kadar doğada aktif olduğunu belirten Çetin, "Geçen yıl vaka sayılarımızda yaklaşık yüzde 50 oranında bir düşüş gözlemledik. Bunun sebebini özellikle bahar aylarının biraz daha geç gelmesine bağlamıştık" dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.