Mahfi Eğilmez: Dolar aniden çakılacak

Mahfi Eğilmez: Dolar aniden çakılacak
Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, dolar kuruyla ilgili yapmış olduğu açıklamalarla yatırımcıları dikkat etmeleri gereken noktalar hakkında uyarılarda bulunurken bu sefer de doların aniden çakılacağı hakkında açıklamalarda bulundu.

Mahfi Eğilmez ve birçok ekonomist 32-33 lira arasında seyreden dolar kuruyla ilgili çeşitli açıklamalarda bulunurken bu sefer Mahfi Eğilmez dolar hakkında çarpıcı bir açıklamada bulundu.

Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, doların 32-33 TL seviyelerinde tutulmaya çalıştığını dile getirerek, dolar kurunun 25 TL seviyesine düşürecek bir planın gün yüzüne çıktığına dair sinyaller verdi.

Ekonomist Mahfi Eğilmez, son katılmış olduğu programda döviz kuru ve enflasyon konularına dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

Picture background

Gazeteci Mirgün Cadas’ın ‘’Şunu Bana Bir Anlat’’ programına konuk olan Mahfi Eğilmez, ekonominin şuan mevcut olan durumunu yorumlayarak, sadece Merkez Bankası’nın faiz artışıyla enflasyonun düşmeyeceğini vurgulayarak yapısal reformlara ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Mahfi Eğilmez’in faiz, döviz ve enflasyonla ilgili yapmış olduğu çarpıcı açıklamalarda şu açıklamaları bir adım öne çıktı:

"Sadece faizi artırarak bu sorunun üstesinden gelmek mümkün değil. Benim bir tanımım var, faiz yanlış belirlenirse ekonomiyi batırabilir. Doğru belirlenirse de ekonomiyi kurtaramaz. Yanına mutlaka bir şeyler eklemen gerekiyor. ABD ekonomisini tek başına faizle kurtarabilirsin. Çünkü onun büyük yapısal reformlara ihtiyacı yok. Hukuk, demokrasi, eğitim gibi reformlara ihtiyacı yok."

Picture background

DOLARIN GELECEĞİ HAKKINDA ÖNEMLİ BİR NOKTAYA DEĞİNDİ

Doların durumuyla ilgili ciddi bir gereksinimimiz var. Ancak, bu sorunu sadece faiz artırarak çözmek mümkün değil. Şu anda döviz kuru üzerinde kontrol sağlamaya çalışıyoruz. Kur üzerinde baskı oluşturarak, zaman zaman satın alarak ya da satış yaparak dengelemeye çalışıyoruz.

Piyasada belirgin bir dengesizlik var ve döviz kurlarını 32-33 aralığında tutmaya çalışıyoruz. Bu, Gayri Safi Milli Hasıla'yı (GSMH) yüksek gösterme arzumuzdan kaynaklanıyor. GSMH hesaplanırken, her malın piyasadaki güncel fiyatını toplayarak ve bunu yıl ortalaması döviz kuruyla bölerek GSMH'yi hesaplıyoruz. Döviz kuru ne kadar düşükse, sonuç da o kadar yüksek çıkıyor.

Ancak bu eğilimi sınırlamak için baskı uyguluyoruz. Bu, tabii ki enflasyonun bir miktar daha düşük çıkmasına yol açıyor. Ancak enflasyonun 50-55 aralığına düşmesini beklemek gerçekçi değil. IMF'nin 45 olduğunu söylediğine göre, ben biraz daha iyimserim ve 50-52 aralığında olduğunu düşünüyorum. Eğer kur serbest bırakılırsa ne olacağını bilmiyoruz. Ancak faiz artırılırsa Türk Lirası değer kazanır. Bugün faiz oranı yaklaşık %50 civarında ve eğer faiz oranı %80'e çıkarsa, doların kuru büyük ihtimalle 25'e kadar düşer. Şeklinde bir açıklamalarda bulundu.

DOLAR PİYASASINDA SON DURUM

ABD Doları: Alış 32,37 TL - Satış 32,28 TL

EURO: Alış: 34,62 TL - Satış 34,74 TL

STERLİN: Alış 40,20 TL - Satış 40,40 TL

NOT: Yatırım tavsiyesi değildir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.