Kocasına bunu diyen yandı! Manevi tazminat ödeyecek

Kocasına bunu diyen yandı! Manevi tazminat ödeyecek
Bir kadın, kilolu olan kocasına karşı duygusal şiddet uyguladığı için manevi tazminata mahkum edildi.

Aile mahkemesi, bir boşanma davasında, kocasının kilolu olmasını gerekçe göstererek onu küçümseyici şekilde eleştiren kadına manevi tazminat ödemesine hükmetti.

Ankara'da yaşayan M.S.A. isimli adam, 2019 yılında avukatı Aykut Özdemir aracılığıyla eşi V.A.'ya boşanma davası açtı.

M.S.A., dava dilekçesinde eşinin kendisine, özellikle kilosunu alaycı bir şekilde kullanarak "duygusal şiddet" uyguladığını ve bu durumun cinsel isteksizliğe de yol açtığını savundu.

Picture background

Aynı ücreti almalarına rağmen evin maddi yükünü kendisinin üzerine bırakan karısının ev işleriyle de ilgilenmediğini savunan koca, boşanma davası açtı ve eşinden 30 bin lira maddi ve manevi tazminat talep etti.

Aynı zaman diliminde bir kadın da M.S.A'ya karşı hukuki süreç başlattı. Evliliğe, kocasının fiziksel özelliklerini bilerek girdiğini, ancak aşağılanma, duygusal istismar ve ev giderlerine katkıda bulunmama gibi unsurların söz konusu olmadığını belirtti.

Kadın, eşinin haberi olmadan kredi çektiğini, bu borcu ödemek zorunda kaldığını ve haciz tehdidi altında huzurunun bozulduğunu aktardı.

Ayrıca, kadın eşinin kendisini sevmediğini sık sık ifade ettiğini vurgulayarak, maddi olarak 70 bin lira ve manevi olarak 100 bin lira tazminat talep etti.

Picture background

MAHKEME KADINI HAKSIZ BULDU

Ankara 7. Aile Mahkemesi, tarafların boşanmalarına karar verdi, kadını ise haksız buldu.

Mahkemenin gerekçeli kararına göre, incelenen deliller ve tanık ifadelerine dayanarak, kadının kocasını kilolu olması nedeniyle aşağılayıcı sözlerle küçük düşürdüğü, diyet ve spor programlarına uyması ve cinsel ilişkiden kaçınması gibi davranışlarıyla ilişkide kusurlu olduğu ifade edildi.

ekran-goruntusu-2024-02-26-124059.png

Kadının, kocadan şiddet gördüğüne ve diğer iddialarına ilişkin somut delil ve tanık beyanı bulunmadığı bildirilen kararda, şunlar kaydedildi:

"Somut olayda kocanın mutlu bir birliktelik için evlilik yaptığı, evliliğin ise kadın eşin tam kusuru sebebiyle son bulduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle tarafların ekonomik sosyal durumları değerlendirilerek koca yararına 15 bin lira maddi tazminata hükmedilmiştir. Boşanmayı doğuran fiiller değerlendirildiğinde, kadının davranışlarının kocanın kişilik haklarına saldırı mahiyetinde olması nedeniyle, fiillerin haksızlık boyutları, nitelikleri nazara alınarak 5 bin lira manevi tazminata hükmedilmiştir."

İstinaf mahkemesince de hukuka uygun bulunan kararın temyiz incelemesini Yargıtay 2. Hukuk Dairesi yaptı. Daire de Ankara 7. Aile Mahkemesinin kararını onadı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.