Kartlı ödemeler Mart'ta 1,2 trilyon TL'ye dayandı

Kartlı ödemeler Mart'ta 1,2 trilyon TL'ye dayandı
Mart ayında kartlı ödemelerin toplam hacmi enflasyonun da etkisiyle 1,2 trilyon liraya ulaştı. Kredi ve banka kartları ile ön ödemeli kartlar aracılığıyla gerçekleştirilen işlem sayısı önceki yılın aynı dönemine kıyasla %25 artış göstererek 1,45 milyar işleme yükseldi. Özellikle internet üzerinden yapılan kartlı alışverişlerdeki tutar %135'lik bir sıçrama ile 355 milyar liraya ulaşarak dikkat çekici bir büyüme sergiledi.

Türkiye'de Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla Mart ayında gözle görülür bir sıçrama yaptı. Bankalararası Kart Merkezi'nin açıkladığı verilere göre kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar aracılığıyla gerçekleştirilen ödemeler bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %126 oranında artış gösterdi ve toplamda 1 trilyon 181,4 milyar liraya ulaştı.

Bu dönemde kredi kartı kullanımı %17, banka kartı kullanımı %10 ve ön ödemeli kart kullanımı ise %23 oranında arttı. Türkiye genelindeki toplam kart sayısı da %15'lik bir artışla 406,7 milyon adede yükseldi. Özellikle kredi kartlarıyla yapılan ödemeler %138'lik bir artışla dikkat çekerken banka kartlarıyla yapılan ödemeler %71, ön ödemeli kartlarla yapılan ödemeler ise %157 gibi rekor bir artış gösterdi.

banka-karti-ile-kredi-karti-arasindaki-fark.jpg

İNTERNETTEN KARTLI ÖDEMELERİN TUTARI 355 MİLYAR LİRAYA YÜKSELDİ

Mart ayında kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar aracılığıyla gerçekleştirilen toplam ödeme işlemi sayısı önceki yılın aynı dönemine oranla %25'lik bir artış göstererek 1,45 milyar işleme ulaştı. Detaylarına bakıldığında 817,7 milyon işlem kredi kartları ile 518,2 milyon işlem banka kartları ile ve 116,9 milyon işlem ise ön ödemeli kartlar ile yapıldı.

Özellikle kredi kartı kullanımında %27, banka kartlarında %15 ve ön ödemeli kartlarda ise %59'luk bir artış dikkat çekti. İnternet üzerinden kart ile yapılan ödemelerin toplam tutarı geçen yılın Mart ayına kıyasla %135 artış göstererek 355 milyar liraya yükseldi bu da toplam kartlı ödemeler içinde %30'luk bir paya işaret ediyor. Aynı zamanda internet üzerinden gerçekleştirilen kartlı ödeme işlem sayısı da %20 artarak 219,6 milyona çıktı.

kredi-karti-1716145579.jpg

Temassız ödeme teknolojisinin kullanımı da önemli bir yükseliş gösterdi ve yıllık bazda %38 artarak 916 milyon işleme ulaştı. Temassız ödemelerin toplam tutarı ise geçen yılın aynı dönemine göre %155 artışla 327,2 milyar lira olarak kaydedildi. Fiziksel mağazalarda yapılan her 5 kartlı ödemenin yaklaşık 4'ü temassız yöntemlerle gerçekleştirildi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.