Kamu Son Haber'in birinci sayfası

Kamu Son Haber'in birinci sayfası
Kamu Son Haber'in birinci sayfası

bir-001.jpg

Kamu Son Haber'in birinci sayfası için tıklayın...

İSRAFIN BAŞKENTİ ANKARA OLDU

2021 yılında 7 sayfalık bir Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgesi'nin çıkarıldığını ifade eden Eski Gelirler Genel Müdürü Saygılıoğlu, “Genelgede, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı ile TBMM Genel Sekreterliği kapsam dışı tutuluyor. Dolayısıyla 'Balık baştan kokar' misali Ankara adeta israfın başkenti durumuna gelmiş gibi” dedi.

Eski Gelirler Genel Müdürü Nevzat Saygılıoğlu, israfın başkentinin Ankara olduğunu belirterek, “Önceki hükümetler döneminin en yaygın örneklerinden birisi çıkarılan tasarruf genelgeleri idi. Yıllık bütçeler uygulama konulurken hemen arkasından ritüel olarak tasarruf genelgelerinin yayımlanması gelirdi. Taşıt, ulaşım, haberleşme, kırtasiye gibi harcamalar için mutlaka çeşitli kısıtlar getirilirdi. Bazen öylesine sıkı uygulanırdı ki kamu hizmetinde ciddi aksama yaşanırdı" dedi.

Ancak AKP hükümetleri döneminde, 2007 ve 2009 sonrası sadece 2021 yılında 7 sayfalık bir Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgesi'nin çıkarıldığını ifade eden Saygılıoğlu, "Genelgede, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı ile TBMM Genel Sekreterliği kapsam dışı tutuluyor. Dolayısıyla 'Balık baştan kokar' misali Ankara adeta israfın başkenti durumuna gelmiş gibi. Gerçekten de Ankara tam bir israf yuvası. Ankara'daki kamu binalarına, binaların içlerine, çalışan sayılarına, araç parklarına bir bakın" diye konuştu.

Ekonomim'deki köşe yazısında Saygılıoğlu, konu hükümetin gündeminde iken israfın başkenti Ankara'dan çarpıcı kesitleri şöyle sıraladı:

"Koruma ordusu gerçeği. Bu galiba Türkiye'ye özgü. Başta gelişmiş demokratik ülkeler olmak üzere, ülkelerin hemen çoğunda böyle bir uygulama yok. ABD, İsrail, Rusya gibi ülkeler dışında böylesine yoğun koruma ekip ya da ordularına sahip olmak söz konusu değil. Koruma ile gezen, koruma ordusu kullanan, koruma sayesinde statü ve kimlik kazanan, hatta görevinin sona ermiş olmasına rağmen uygulamayı sürdüren ve emniyet teşkilatı tarafından göz ardı edilen özellikle siyasiler çok fazla.

Malum Cumhurbaşkanının koruma ordusu basında çok tartışılıyor. Aslında her şeyden önce İçişleri Bakanlığının koruma ile ilgili mevzuatı bu konuyu adeta teşvik ediyor. Mevzuat gözden geçirilip daraltılmalı. Ankara'da ağırlıklı olan bir başka önemli husus da siyasi ve bürokratik kadrolara tahsis edilen araçlar. Gerçekten de başta yasama, yürütme ve yargı erkinde yer alan tüm birimlerin başındaki üst yönetim için araç tahsisi bir vazgeçilmez. Resmi ve sivil plakalı, üstelik çakarlı ve çakarsız birden fazla makam aracı gerçeği. Yetmezmiş gibi bir de görev araçları. Çok sık çıkan taşıt kullanım genelgeleri dışında tutulan ve asıl israfın kaynağı olan makam araçları."

sekiz.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.