İYİ Parti'den EYT planı geldi

İYİ Parti'den EYT planı geldi
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorununa ilişkin çözüm planını açıkladı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, TBMM''de düzenlenen Parti Grup Toplantısı''nda konuştu. Konuşmasının büyük bir bölümünü milyonlarca mağduru olan EYT sorununa ayıran Akşener, hükümetin uzun yıllardır çözemediği krize ilişkin İYİ Parti''nin planını açıkladı. Yapacakları düzenlemenin düşünülmemiş ve analiz edilmemiş bir proje olmadığını vurgulayan Akşener, ''''Dönem içerisinde, gerekli mali kaynaklar sağlanarak; Geçiş dönemi emekliliği düzenlemesinin, finansmanında kullanılacak. Bu sayede, sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilirliği, zedelenmeyecek. Üstelik, EYT çözüm planımızın yıllık maliyeti; Geçmediğimiz köprüler, kullanmadığımız yollar, gitmediğimiz hastaneler, binmediğimiz uçaklar için, yandaşlara ödenen, hazine garantilerinin, yıllık yükünden, daha az olacak'''' dedi.

Meral Akşener''in EYT sorununa ilişkin açıklaması şöyle:

Biliyorsunuz EYT’liler, 23 yıldır haklarını arıyorlar. Ama her seferinde; Haksızlığın âlâsıyla muhatap oluyorlar. Her seçim zamanında söz alıyorlar. Ama her seferinde; Arkasında durulmayan sözlerin, hüsranına uğruyorlar. İtilip kakılıyor, yok sayılıyor, mağduriyetleriyle bir başlarına bırakılıyorlar. Torun sevecekleri yaşta, hayatlarını sürdürebilmek için, ağır şartlarda çalışıyorlar. Yaş sebebiyle iş bulamıyorlar, yaş sebebiyle emekli olamıyorlar. Primlerini ödemelerine rağmen, sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorlar. Emeklilik şartlarını doldurmalarına rağmen, yaşı beklemeye mahkûm ediliyorlar. İşte o nedenle, bugün, Milletin Kürsüsü’nde; uğradıkları büyük haksızlık karşısında, azimle mücadele eden, EYTli kardeşlerimizi dinleyeceğiz.

"NE ZAMAN KAVUŞACAKLAR"

Bildiğiniz gibi, EYT sorunu esasında; 2000 yılı öncesinde, emek piyasasına girenlerin, “kazanılmış emeklilik haklarından” mahrum kalması sorunudur. Dikkat edin, “Kazanılmış hak” diyorum. Çünkü iktidar ve ortakları, şimdiye kadar, bu meseleyi, sanki EYT’liler, bir ayrıcalık talep ediliyormuş gibi sundu. Ama işin aslı öyle değil. Çünkü EYT’liler; Erken emeklilik değil, gasp edilen haklarını istiyorlar. İktidar, “gençsin emekli olamazsın.” diyor. Özel sektör, “yaşlısın çalışamazsın” diyor. Peki bu insanlar ne yapacaklar? Nasıl geçinecekler? Ödedikleri prim günlerinin karşılığını, nasıl alacaklar? Yıllardır, “çözeceğiz” diye oyalandıkları haklarına, ne zaman kavuşacaklar? Cevap yok…

EYT ÇÖZÜM PLANINI PAYLAŞTI

İşte tam da bu nedenle, biz, İYİ Parti olarak; EYT Çözüm Planı’mızı oluşturduk. Milletimiz, memleketimiz ve tüm EYT’li kardeşlerimiz için, hayırlı uğurlu olsun. Değerli dava arkadaşlarım; Yapmış olduğumuz analizler; Ülkemizde yaklaşık 4,7 milyon insanımızın, EYT’li olduğunu gösteriyor. Bunun içerisinde yer alan, 3 milyon vatandaşımız ise; bugün itibariyle, hem prim günlerini doldurmuş, hem de, yaş kriterini tamamlamış gözüküyor. Biz soruna, 4 temel ilke çerçevesinden bakıyoruz. Birinci ilkemiz; Hakkaniyetin tesisi. Yani, EYT’liler grubu içerisinde, yeni bir adaletsizliğe neden olunmaması. Bunun için, 4,7 milyon insanımızın, tamamının yararlandığı, adil bir düzenleme öneriyoruz. İkinci ilkemiz; EYT düzenlemesine bakış açımızda gizli. Biz, EYT sorununu çözmeye, bir sosyal yardım olarak değil, oluşan bir hak kaybının, giderilmesi olarak bakıyoruz. Üçüncü ilkemiz; Nesiller arası adaleti sağlamaktan geçiyor. Yani bu düzenlemeyi; Kamu maliyesinin ve sosyal güvenlik dengesinin, sürdürülebilirliği üzerine kuruyoruz. Dördüncü ve son ilkemiz ise; Basitlik ve anlaşılabilirlik. Bu çerçevede, yapacağımız EYT düzenlemesinde; öngörülen koşullardan yararlanmak için, herhangi bir başvuru süre sınırı koymuyoruz. Böylelikle, İYİ Parti iktidarında; Prim gün sayısını doldurmak kaydıyla; EYT’li olan, 4,7 milyon insanımızın tamamı, süreç içerisinde, geçiş dönemi emeklilik imkânından yararlanacak. Bu düzenleme, bütüncül bir perspektifte; mali etkileri analiz edilen bir düzenleme olacak. Dönem içerisinde, gerekli mali kaynaklar sağlanarak; Geçiş dönemi emekliliği düzenlemesinin, finansmanında kullanılacak. Bu sayede, sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilirliği, zedelenmeyecek. Üstelik, EYT çözüm planımızın yıllık maliyeti; Geçmediğimiz köprüler, kullanmadığımız yollar, gitmediğimiz hastaneler, binmediğimiz uçaklar için, yandaşlara ödenen, hazine garantilerinin, yıllık yükünden, daha az olacak.

İİY PARTİ EYT SORUNUNU TOZLU RAFLARA KALDIRACAK

Bugüne kadar iktidar; EYT’lilerle ilgili olarak, ne doğru bir analiz ortaya koydu, ne de kamuoyunu tatmin edecek bir hesabını paylaştı. Onların, yüzeysel olarak ortaya koyduğu, mali yük hesabı, olası bir düzenlemede, ortaya çıkacak mali yükü, doğru bir şekilde yansıtmıyor. Kendi danışmanına, 10 maaş bağlayan Bay Kriz; EYT’li kardeşime, “çift dikiş” diyerek karşı çıkıyor. Yandaşlarının vergi borcunu, 1 gecede silen Bay Kriz; EYT’li kardeşimin hakkını vermeyi, maliyet olarak görüyor. Saraydaki israfın finansmanına gelince, asla bitmeyen para; iş EYT’li kardeşime gelince, ne hikmetse yok oluyor. Biz, hesabını kitabını yaptık. Geçiş dönemi olarak tanımladığımız bu düzenlemeyi, Merkezi Yönetim Bütçesinden finanse edeceğiz. EYT Çözüm Planı’mızın ortaya çıkaracağı maliyet, oluşturacağımız ilave kaynaklarla yönetilebilir olacak. Böylece sosyal güvenlik dengesi üzerinde, yıkıcı bir etki doğurmamasına da hassasiyet göstereceğiz. Üstelik; geçiş dönemi emekliliği haklarından, istifade eden vatandaşlarımızın, bu haktan yararlanmaları, iş gücü piyasasında kalmalarına, engel teşkil etmeyecek. Bu düzenlemeyle, EYT’li vatandaşlarımız, geçiş dönemi içerisinde, sabit bir gelir akışına kavuşacak. Ayrıca devletin sağlık imkânlarından, tıpkı diğer emekliler gibi, hiçbir kısıtlamaya tabi olmaksızın yararlanacak. Bu sayede, İYİ Parti iktidarında; EYT sorununu, tarihin tozlu raflarına kaldıracağız!

AK Parti iktidarının 20 yılda çözemediğini, iş başına gelir gelmez, biz çözeceğiz! EYT’li kardeşlerimizi, yıllardır hasretle bekledikleri haklarına kavuşturacağız! EYT Çözüm Planımız; Milletimize, memleketimize ve tüm EYT mağdurlarımıza hayırlı, uğurlu olsun. Bu vesileyle; Meclis Grup Başkanvekilimiz, Erhan Usta kardeşime, ekibine, ve EYT Çözüm Planı’mızı oluşturmamızda katkı sağlayan, tüm EYT’li kardeşlerimize, buradan teşekkür ediyorum.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.