Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Enise Altınok AVŞAR

Enise Altınok AVŞAR

Vizyon

İnsan sağlığı üzerinden kâr sağlayan yolsuzluğun reçetesi

Herkese merhaba; bugün sizlere bir süredir izleme listemde bekleyen yeni bir film önerisiyle geldim: Acı Reçete orijinal adıyla Pain Hustlers.

Netflix’te henüz yayınlanan Acı Reçete yıldızlarla dolu bir kadroya sahip: Emily Blunt, Chris Evans ve Andy Garcia. Yönetmen koltuğunda ise Harry Potter’dan tanıdığımız David Yates oturuyor.

20 Ekim’de Netflix’te izleyiciyle buluşan Acı Reçete'nin konusuna baktığımızda ise maddi olarak zorlu günler geçiren Liza Drake bir gece kulübünde direk dansçılığı yaparken kızıyla bir yakınının garajında kalmaktadır. Bir çıkış yolu ararken gece kulübünde Pete ile tanışan Liza başarısız bir ilaç şirketinde ilaç mümessili olarak çalışmaya başlar. Lise diploması bile olmamasına rağmen kendini piyasanın içinde bulan Liza, iş bitiriciliği ve star ışığı sayesinde çok geçmeden ilaç şirketini başarıya ulaştırır ve kendini bir suç komplosunun içinde bulur.

Doktor Jack’in sahibi olduğu Zanna ilaç şirketinde kanserli hastalar için geliştirildiği öne sürülen Lonafen isimli ağrı kesicinin ilaç sektöründe liderliği göğüslemesi gerekmektedir. Zanna’nın pazarlama ekibine katılan Liza bir süre sonra doktorlara rüşvet vererek başta imkânsız gibi görünen başarıya adım adım ulaşır ve doktorların Lonafen yazmalarını sağlar. Çok geçmeden ilaç pazarında büyüyen Lonafen için doktorlara hediyeler vermenin yanı sıra açıkça rüşvet ve kâr payı verilmeye başlanır. Böylece garajdan lüks bir eve taşınan ve şık takımlar içinde topuklarını tıngırdatan Liza, zenginliğin tadını çıkarırken şirkette de hatırı sayılır bir terfi alır. Ama kızının hastalığı hayatını beklenmedik bir yere sürükler.

Kızının beyin ameliyatı parasını denkleştirmek isteyen Liza işlerin ters gittiğini görünce itirafçı olmayı kabul eder ve Zanna’nın Lonafen’de yaptıklarını ifşalar. Filmin sonunda herkes cezaevine sevk edilirken 15 ay hapis cezası alan Liza bir başka ürünlerde pazarlama dehasını kullanarak yoluna devam eder.

Genel olarak filmi sevdiğimi söyleyebilirim. Acı Reçete’yi ilk olarak izlemek isteme sebebim Emily Blunt, Chris Evans ve Andy Garcia gibi yıldız oyuncuların yer almasıydı. İnternette filmin olumsuz pek çok eleştirilerine denk gelsem de güzel bir sistem eleştirisi olduğunu düşünüyorum.

Bence Acı Reçete büyük ilaç firmalarının insanları nasıl para getiren kazanç kapıları olarak gördüklerini anlatan gerçekçi bir hikâye. Elbette tüm ilaç firmalarından bahsetmiyorum ama bunu yapmış ve ceza almış firmalar mevcut.

Filmin hikâyesinin ana unsuru ilaç endüstrisinin aç gözlülüğünün pek çok insanı mağdur eden bir canavara dönüşmesi. Biraz hırs ve azimle kısa sürede patlayan şampanyalar arasında geçen günlerin sonu yüksek kâr payına dönüşür. İşte insan sağlığı üzerinden kâr sağlayan yolsuzluğun reçetesi.

Acı Reçete, kapitalizmi izleyicinin yüzüne çarparken bunu ilaç sektöründe yaşanan eksilerle yapıyor. Bir ibret öyküsü olarak izlediğimiz Acı Reçete baştan sona kendilerine inandırdıkları yöntemlerle insanlara kolay yutturuluyor. Ama her yolun sonunun denize çıkmadığı gibi bu hikâyenin sonu da usulsüzlüklerin cezalandırılışıyla gerçekleşiyor.

İzlemek isteyenler için Acı Reçete şimdi Netflix’te. Şimdiden iyi seyirler, sonraki yazımda görüşmek üzere hoşça kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları