EYT’liye emeklilik fırsatı. Detaylar belli oldu

EYT’liye emeklilik fırsatı. Detaylar belli oldu
Emeklilikte Yaşa Takılanlar için emeklilik fırsatı açıklandı. Detaylar belli oldu.

Emeklilikte yıl ve prim şartını tamamlayıp yaşı bekleyen vatandaşlar için çalışmalar sürerken, çizilecek çerçeve bu yıl bitmeden netleşecek.

Takvim’de yer alan bilgilere göre, EYT’liye emeklilik fırsatı doğıyor. Düzenlemenin çerçevesi oluşturulurken öncelikle kapsam belirlenecek.EYT’li i grubu 9 Eylül 1999 öncesinde ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlamış, yıl ve prim şartını tamamlamasına rağmen yaş şartı getirildiği için emekli olamamış sigortalılar oluşturuyor.

Ancak bu tarihten önce Emekli Sandığı''na girmiş ya da Bağ-Kur''lu olmuş EYT''liler de mevcut. Bu tarihten önce SSK''lı olmuş şu anda memur olanlar, primi eksik bulunanlar, farklı kurumlardan prim biriktirenler de bulunuyor.

Bütün bunlar ayrı ayrı değerlendirilerek kapsamlı bir çalışma yapılacak. Primini ve yılını dolduranların başka şarta bakılmaksızın emekli edilmeleri şeklinde bir öneri bulunurken, burada farklı kurumlarda çalışmış (memur, esnaf, Bağ- Kur gibi) kişilerin hangi statüde emekli olacaklarının da tespiti gerekiyor. Burada belli bir yaşın üstünde olanlara emeklilik verilmesi gibi bir formül de konuşulurken, kademeli olarak emeklilik hakkının tanınması da söz konusu olabilecek.

Ayrıca Avrupa modelinde olduğu gibi maaş kısıtı ile emeklilik de formüller arasında.Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili düzenlemede kapsam belirlendiğinde sayı da ortaya çıkacak. Bu yönüyle kaç kişinin emekli olabileceği ve ne kadar maaş alacağı hesaplanarak konunun mali boyutu da ortaya çıkarılacak.Bu aşamada uygulamayla ilgili kısımların da tespit edilmesi gerekiyor

Emeklilik kararının isteğe bağlı mı re''sen mi olacağı belirlenecek. Bütün çalışmalardan sonra yasal düzenleme de gerekiyor. Meclis''ten geçtikten sonra uygulanması için de yönetmeliklerin çıkarılması gerekiyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.