EYT'liler için formüller ortaya çıkmaya başlıyor

EYT'liler için formüller ortaya çıkmaya başlıyor
Emeklilik için kazançlar ve modeller belli olmaya başlıyor. İşte ayrıntılar...

Yaşa takılanlara emeklilik yolunu açacak düzenleme için Çalışma Bakanlığı bünyesinde oluşturulan çalışma grubu hazırlıklarını sürdürürken, hem kapsam hem de emeklilik koşulları merak ediliyor. Düzenleme ile EYT''lilere 2023 yılından itibaren emeklilik yolunun açılması planlanıyor.

Takvim’de yer alan bilgilere göre, en geç Ocak''ta düzenlemenin Meclis''e sunulması beklenirken, bununla emeklilik hakkı elde edecek kişilerin maaşının nasıl bağlanacağı, nasıl hesaplama yapılacağı da merak konusu oldu.

EYT''lilerin maaş hesapları, diğer emekli aylığı bağlananlar gibi, üç dönem üzerinden yapılacak. Buna göre; 2000 yılı öncesi, 2000- 2008 yılları arası ve 2008''in 10''uncu ayından sonraki dönem olmak üzere 3 ayrı hesaplama söz konusu olacak.

Emekli maaşı hesaplanırken tüm kazançlar dikkate alınacak. Yaş beklerken ödenen fazla primler de emekli maaşı hesaplamasında kullanılacak 3 döneme ilişkin farklı Aylık Bağlama Oranları ve güncelleme katsayılarıyla emekli maaşı ortaya çıkarılmış olacak.

EYT düzenlemesinden kimlerin hangi şartlarda yararlanacağı yönündeki çalışmalarla birlikte konunun mali yönü de masaya yatırılacak. Maliyet ortaya çıkarılarak, bunun için bir bütçe hazırlanacak. Buna göre, emekliliğe kalan her yıl için aylıktan belli oranda kesinti yapılıyor. Bu kesintinin yaş dolduğunda kalkması da söz konusu oluyor. Bu modellerin uygulanıp uygulanmayacağı çalışmalar sonucunda belli olacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.