Dünya Bankası'ndan altın açıklaması! Altının rekor kıracağı ve düşeceği tarihi verdi

Dünya Bankası'ndan altın açıklaması! Altının rekor kıracağı ve düşeceği tarihi verdi
Dünya Bankası açıkladığı küresel emtia fiyatlarının geçen seneki keskin düşüşün sonrasında dengelendiğini belirterek altının ortalama fiyatının 2025'te hafif bir düşüş göstermeden önce 2024'te rekora ulaşacağı tahmininde bulundu.

Raporda Orta Doğu'da gerilimin artması halinde doğal gaz, gübre ve gıda fiyatlarında artış görülebileceği belirtildi.

Dünya Bankası'nın hazırladığı, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun bu ayki sayısı yayınladı. Nisan ayı emtia raporunda altın piyasalarına ilişkin önemli bilgiler verilirken raporda, 2022 ortası ile 2023 ortası dönemde küresel emtia fiyatlarının yaklaşık yüzde 40 gerilediği, bunun geçen yıl genel enflasyonun düşürülmesinde belirleyici etkisi olduğu söyledi.

altinlar.jpg

BEKLENTİ JEOPOLİTİK ZORLUKLARIN ALTIN FİYATLARINI DESTEKLEMESİ YÖNÜNDE

Yatırımcının güvenli liman olarak gördüğü ve en çok tercih ettiği altının ortalama fiyatının, 2025'te hafif bir düşüş göstermeden önce 2024'te rekora ulaşmasının beklendiği belirtilen Nisan ayı raporunda gelişmekte olan ülke merkez bankalarından gelen güçlü talepli birlikte artan jeopolitik gerginlikleri bu yıl boyunca altın fiyatlarını desteklemesinin tahmin edildiği söylendi.

ORTA DOĞU ÇATIŞMALARI GAZ, GÜBRE VE GIDA FİYATLARINI ARTIRABİLİR

Dünya Bankası'nın raporunda Orta Doğu'daki çatışmalarında yaşanacak bir tırmanışın doğal gaz, gübre ve gıda fiyatlarını da artırabileceği vurgulandı.

dogalgazfaturasi4.jpg

Yeşil teknolojilere yapılan yatırımların hızlanmasının küresel temiz enerjiye geçiş için kritik olan temel metallerin fiyatlarını yükselttiği vurgulanan raporda 2024 yılında bakır fiyatlarının yüzde 5, alüminyum fiyatlarının da yüzde 2 artış beklendiği belirtildi.

BRENT PETROL FİYATLARI ÜZERİNDE ORTA DOĞU ETKİSİ

Jeopolitik gerilimlerin son iki yıldır tırmanması nedeni ile petrol ve diğer birçok kritik emtianın fiyatlarının gerilim tarafından desteklediği, çatışmalardan kaynaklanan arz kesintileri olmazsa Brent petrolün varil fiyatının 2024'de ortalama 84 dolar, 2025'te de 79 dolar olacağının tahmin edildiği söylendi.

Raporda, Orta Doğu'daki çatışma daha da tırmanması durumunda petrol arzındaki kesintilerin küresel enflasyonu yukarı çekebileceği vurgulanarak ılımlı bir arz kesintisinin fiyatı 92 dolara çıkarabileceği, daha ciddi bir kesintinin ise Brent petrol fiyatını 100 doların üzerine çıkararak küresel enflasyonun neredeyse 1 puan artırmasına neden olabileceği görüşü sunuldu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.