Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüdavendigâr Onur

Hüdavendigâr Onur

Yazar

Downs'un kaleminden "Dünyayı Değiştiren Kitaplar"

Türk fikir adamlarından Erol Güngör, "herkesin her şeyi okumasının elbette beklenemeyeceğini" belirterek "Büyük eserlerin bazıları ancak ihtisas sahiplerinin takip edebileceği bir teknik dille yazılmıştır. Oradaki bilgiler ancak iyi bir hazırlık yapıldıktan sonra hazmedilebilir" diyor.

Amerikalı yazar, kütüphaneci Robert B. Downs'un kaleme aldığı "Dünyayı Değiştiren Kitaplar" adlı yapıtı Türkçeye çeviren Güngör, eseri tanıtırken, "Elinizdeki kitapta yapılan seçmelerde olduğu gibi, kitleler üzerinde büyük tesir yapan kitaplar aynı zamanda kitlelere hitap eden kitaplardır" ifadesini kullanıyor.

Türk okuyucusuna önemli bir kitap sunduğunu düşünen Güngör, kitapta yer alan on altı büyük eserin ancak birkaç tanesinin Türkçeye çevrildiğini, bunların da "Kavgam" hariç birden fazla baskı yapanının olmadığını belirtiyor. Güngör'e göre, ortalama aydın tipine giren herkes bunları okuyup anlayabilir veya aydın sayılabilmeleri için bunları okumuş olmaları beklenir. Güngör, burada şöyle yakınıyor: "Bizim memleketimiz bu bakımdan çok talihsiz görünüyor."

Eserin giriş kısmında kitabın gücü ve öneminden bahsedilirken şöyle deniyor: "Her çağın diktatörleri, kitapların gücünü kurnazca sezmişlerdir. Tiranlar ve otoriter rejimler nerede, ne zaman kendilerine karşı olan muhalefeti ezmek ve aksi fikirleri öldürmek istemişlerse, hemen her defasında ilk düşündükleri şey bütün zıt görüşlü kitapları ve çok defa onların yazarlarını ortadan kaldırmak olmuştur."

*

Yapıt, iki bölümden oluşup birincisi "İnsanın Dünyası", ikincisi "İlim Dünyası" başlığını taşıyor. İlk olarak İtalyan Rönesans hareketinin önemli isimlerinden Floransalı Niccolò Machiavelli tarafından kaleme alınan "Hükümdar". Sonra Thomas Paine'in "Sağduyu", Adam Smith'in "Milletlerin Zenginliği", Thomas Malthus'un "Nüfusun Artışı Üzerine Deneme", Thoreau'nun "Sivil İtaatsizlik", Stowe'nin "Tom Amca'nın Kulübesi", Karl Marks'ın "Sermaye", Mahan'ın "Tarihin Akışı Üzerine Deniz Gücünün Etkisi", Mackinder'in ''Tarihin Coğrafi Mihveri", Adolf Hitler'in ise "Kavgam".

*

Yapıtın "İlim Dünyası" başlıklı bölümünde de altı kitap tanıtılıyor. Copernicus'un "De Revolutionibus Orbium Coelestium (Gök Kürelerinin Dönüşleri Üzerine)", Newton'un "Principia Mathematica", William Harwey'in "De Motu Cordis", Charles Darwin'in "Türlerin Kökeni", Freud'un "Rüyaların Yorumu", Albert Einstein'in "Özel ve Genel İzafiyet Teorileri".

*

İnsanların fikirlerinde inkılap yapan 16 eseri tanıtan bu kitabı Türkçeye çeviren kimdir diye düşünen olabilir. Biraz çevirmenden bahsedelim.

Sosyal psikolog, düşünür Erol Güngör, 1938 yılında Kırşehir'de doğdu. İ.Ü. Hukuk Fakültesi'nde bir süre okuduktan sonra İ.Ü. Edebiyat Fakültesi'ne geçerek Felsefe Bölümünü bitirdi. Mümtaz Turhan'ın yanında sosyal psikoloji asistanı oldu. 1978'de profesör oldu. 1982'de Konya Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü'ne getirildi. 24 Nisan 1983 tarihinde İstanbul'da yaşama veda etti. Bazı yapıtları: "İslam'ın Bugünkü Meseleleri", "İslam Tasavvufunun Meseleleri", "Türk Kültürü ve Milliyetçilik", "Tarihte Türkler".

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları