Dolandırıcılar hedef değiştirdi: dar gelirlinin ceplerini boşalttı! Yeni yöntemi duyanlar kulaklarına inanamadı

Dolandırıcılar hedef değiştirdi: dar gelirlinin ceplerini boşalttı! Yeni yöntemi duyanlar kulaklarına inanamadı
Vatandaşların yeni korkulu rüyası internette yayınlanan ilanlar oldu. Dolandırıcılar bu kez ev hanımlarını hedef aldı.

Dar gelirli vatandaşların ve ev hanımlarının sıklıkla tercih ettiği bir tür iş ilanı, başlarına dert oldu. Dolandırıcılar bu kez akın hayalin alamayacağı bir yöntemle hem paraları ceplerine indirdi hem de vatandaşın kişisel bilgilerini çok kolay şekilde elde ederek üzerlerine kredi çekti.

DOLANDIRICILAR İLAN VERDİ

Ev kadınlarının sıklıkla tercih ettiği işlerden olan “evlere iş verilir” ya da "evden iş fırsatı" başlıklı el işi ilanları, dolandırıcıların yeni yöntemi oldu. Dar gelirli veya evden çalışmak isteyen kişiler, o ilanlara başvuruda bulunarak hayatlarının hatasını yaptı.

evdenis2.webp

Dolandırıcılar, sahte ev işi ilanlarıyla vatandaşı ağına düşürerek dolandırdı. Başvuru yapan vatandaşlardan hem kişisel bilgilerini hem de bir miktar kaporayı talep eden dolandırıcılar, durumu olmadığı ya da işsiz kaldığı için bu tür işleri tercih eden vatandaşın ceplerini boşalttı.

SOSYAL MEDYA VEYA EL İLANI KULLANILDI

Dolandırıcılar, vatandaşı tuzağa düşürmek için bazı bölgelerde “evden iş fırsatı” başlıklı el ilanları bastırıp dağıttı. Öte yandan sosyal medya üzerinden de ilan paylaşımı yaparak evden çalışmak isteyen vatandaşların dikkatini çekmeyi başardı. Sonrasında tuzağa düşürdükleri vatandaşlardan T.C. kimlik numaralarını ve IBAN bilgilerini isteyen dolandırıcılar, bir de 300-400 TL kaparo bedeli istedi.

evdenis3.webp

KİŞİSEL BİLGİLERLE KREDİ ÇEKTİLER

Vatandaşlar dolandırılmakla da kalmayıp verdikleri kişisel bilgiler sonucu üzerlerine şirket kurulup kredi çekildiği durumlarla da karşı karşıya kaldı. Dolandırıldığını anlayan vatandaşlar ise tehdit edildi. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunay Kamer, dolandırıcıların vatandaşlara üzerinde “hukuk bürosu” logosu olan yazı göndererek tehditlerde bulunduklarını söyledi.

evdenis4.jpg

İŞKUR LOGOSU KULLANIYORLAR

Öte yandan dolandırıcılar, vatandaş üzerinde güven sağlamak adına İŞKUR logosu kullanarak sosyal medya profillerini oluşturuyor. İlanlara sponsorlu reklam çıkan dolandırıcılar, çok sayıda kişinin bu ilanları görmesini sağlıyor ve büyük kitlelere erişiyor. Ayrıca dolandırılan vatandaşlar, verdikleri paranın az miktar olması sebebiyle mağduriyetlerinin peşini bırakabiliyorlar.

evdenis.jpg

Uzmanlar, bilinmeyen hesaplardan yapılan bu tür paylaşımlara itibar edilmemesi konusunda uyarıyor. Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, iş arayanların bu tür tuzaklara düşmemek için dikkatli olmaları gerektiğini söyleyerek, "Herhangi bir iş için önceden ödeme yapılması istenirse, bu durumda şüpheyle yaklaşılmalı ve kurumun güvenilirliği araştırılmalıdır" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.