Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Rüzgar Hasan Kalkan

Rüzgar Hasan Kalkan

DİJİTAL İMGELER

Ben Anadolu sergisi

Anadolu Sergisi, 1938 yılında İtalya'nın Venedik kentinde düzenlenen ve Türkiye'nin ilk uluslararası sanat sergisidir. Sergi, Türk sanatının Batı dünyasına tanıtılmasında önemli bir rol oynamış ve 20 Mart-20 Nisan 1938 tarihleri arasında Venedik'teki Giardini Pubblici'de düzenlenmiştir. Sergide, Türk resim, heykel, gravür ve seramik alanındaki 600'den fazla eser yer aldı. Eserler, Türkiye'nin farklı şehirlerinden gelen sanatçılar tarafından yapılmıştı.

Serginin jürisini, İtalyan sanat tarihçisi ve eleştirmeni Ugo Ojetti başkanlığında, İtalyan sanatçılar Carlo Carrà, Renato Guttuso ve Massimo Campigli, Fransız sanatçı André Derain, İngiliz sanatçı John Singer Sargent ve Amerikalı sanatçı John Marin oluşturmaktaydı.

Büyük bir başarı elde eden sergiyi 300.000'den fazla kişi ziyaret etti. Sergi, Türk sanatının Batı dünyasında tanınmasına ve Türk sanatçılarının uluslararası alandaki itibarının artmasına önemli katkı sağlamıştır. Sergi, Türkiye'nin sanat tarihi açısından da önemli bir dönüm noktası olmuş, Türk sanatının modern ve çağdaş bir yönünü ortaya koymasını sağlamıştır. Aynı zamanda sergi, Türk sanatçılarının yeni teknikler ve yaklaşımlarla tanışmasına da neden olmuştur. Serginin en önemli eserleri arasında, Namık İsmail'in "Köylüler", İbrahim Çallı'nın "Dağlar", Osman Hamdi Bey'in "Kaplumbağa Terbiyecisi", Feyhaman Duran'ın "Anadolu'dan Manzara", Şeker Ahmet Paşa'nın "Boğaz Manzarası", Halil Paşa'nın "Şeytan Kulesi" ve Zeki Faik İzer'in "Köylü Kadınlar" adlı eserleri yer alıyordu.

Anadolu Sergisi, Türkiye'nin sanat tarihinde önemli bir yere sahiptir. Sergi, Türk sanatının Batı dünyasına tanıtılmasında önemli bir rol oynadı ve Türk sanatçılarının uluslararası alandaki itibarının artmasına katkı sağlamıştır.

Bugünlerde ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür AŞ, kamusal sanat alanı Taksim Sanat’ta ressam İbrahim Coşkun’un Anadolu’nun izlerini ve kendi kişisel yolculuğunu anlattığı eserlerinden oluşan “Ben Anadolu” sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Ressam İbrahim Coşkun’un Anadolu’nun izlerini ve kendi kişisel yolculuğunu anlattığı eserlerinden oluşan “Ben Anadolu” sergisi, 11 Eylül’de kapılarını açtı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür AŞ ev sahipliğinde Taksim Sanat’ta düzenlenen “Ben Anadolu” sergisinin açılışına iş, sanat ve cemiyet dünyasından birçok isim katıldı.

“Ben Anadolu” sergisinin dokusunda, Anadolu coğrafyasının renkleri ve gerçekliğin soyut dili ile anlatılmış duygusal bir yansıma sunuluyor. Hiç var olamadığı Anadolu yaşantısının izlerinin yanı sıra yetiştiği toprakların hafızalarında savrulmuş kişiliğini ortaya koyan İbrahim Coşkun, Türkiye’nin geçmişine ve coğrafyasına bir ayna tutarak sanatseverleri eserlerin büyüleyici dünyasına davet ediyor. “Ben Anadolu” sergisi, 30 Eylül 2023 tarihine kadar Taksim Sanat’ta ücretsiz olarak görülebilecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları