O hisselere 1 ay yasak getirildi: Parasını yatıran kara kara düşünecek

O hisselere 1 ay yasak getirildi: Parasını yatıran kara kara düşünecek

Borsa İstanbul’da işlem gören 5 hisse hakkında 1 ay süreyle kredili işlem yasağı, emir paketi tedbiri veya tek fiyat işlem yöntemi kararı alındı.

Borsa İstanbul’da işlem gören 5 hisse hakkında yasak veya tedbir kararı alındı. Yatırımcıları yakından ilgilendiren kararlara göre Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında Euro Kapital Yatırım Ortaklığı (EUKYO) hisselerine tek fiyat işlem yöntemi uygulanacak.

borsa.jpg

Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama (DOBUR), Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (KLGYO) ve Rubenis Tekstil Sanayi Ticaret (RUBNS) hisseleri için kredili işlem yasağı ve Yeşil Yapı Endüstrisi (YYAPI) hissesi içim emir paketi tedbiri kararı alındı. Tüm hisseler hakkında alınan yasak ve tedbir kararları 14 Haziran tarihine kadar geçerli olacak.

HİSSELER NASIL TEPKİ VERECEK?

Borsa İstanbul’da hakkında yasak veya tedbir kararı verilen hisselerin nasıl tepki vereceği yatırımcılar tarafından merak konusu oldu. Borsa İstanbul’da işlem gören söz konusu hisseler haftanın üçüncü işlem gününü EUKYO hisseleri yüzde 3 değer kaybederek 29 TL’den, DOBUR hisseleri yüzde 1 değer kazanarak 196,300 TL’den, KLGYO hisseleri yüzde5 değer kaybederek 6,600 TL’den, RUBNS hisseleri yüzde 1 değer kazanarak 47,70 TL’de ve YYAPI hisseleri yüzde değer kaybederek 7,820 TL’den kapattı.

EMİR PAKETİ TEDBİRİ NEDİR?

Emir paketi tedbiri, piyasalarda düzenin sağlanması ve olası manipülasyonları engellemek amacıyla uygulanan bir dizi önlemi içerir. Bu önlemler arasında şunlar bulunur:

Piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması: Piyasa emirleri, emrin verildiği anda en iyi fiyattan gerçekleşmesi gereken emirlerdir. Piyasadan limite emirler ise belirli bir fiyat seviyesinden gerçekleşmesi istenen emirlerdir. Bu tedbir, piyasalarda ani fiyat dalgalanmalarını önlemek ve manipülasyonları engellemek amacıyla uygulanır.

Emir iptalinin, emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması: Emir iptali, emrin verildikten sonra iptal edilmesini ifade eder. Bu tedbirle, emir iptali ve emir miktarının azaltılması gibi uygulamaların manipülasyon amacıyla kullanılması engellenmeye çalışılır.

Emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması: Emir toplama, belirli bir hisse senedi veya diğer finansal araçla ilgili verilerin toplanması ve analiz edilmesidir. Bu tedbirle, piyasalarda bilgi eşitsizliğinin ve manipülasyonun önlenmesi amaçlanır.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.