IBAN korkusu herkesi sarmaya başladı! İhbarların ardı arkası kesilmedi

IBAN korkusu herkesi sarmaya başladı! İhbarların ardı arkası kesilmedi
Maliye, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında harekete geçti ve IBAN numaralarını kiralayanların peşine düştü.

Kiralık IBAN kullanan işletmeler vergi dairesine çağrılmaya başlandı. Ağır cezaların yaklaştığını duyan işletme sahipleri ve IBAN hesaplarını kiralayanlar ise birbirlerini ihbar etmeye başladılar.

ekran-goruntusu-2024-04-23-095337.png

Hazine ve Maliye Bakanlığı, IBAN hesaplarını detaylı bir şekilde incelemeye aldı. IBAN numaralarını kiralayan ve faturasız tahsilat yapanlara KDV ve vergi cezaları uygulanacağını bildirdi.

Ağır cezalardan kaçınmak isteyenler, kullandıkları yöntemi kullananları ihbar etmeye başladılar ve Maliyeye şikayetler yağdı.

Vergi cezasından kaçınmak isteyenler, IBAN hesabını kiraladıklarını iddia ederek, bilgilerinin olmadığını söyleyerek kiraladıkları kişileri ve işletmeleri ihbar ettiler.

ekran-goruntusu-2024-04-23-095346.png

Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu, konuyla ilgili olarak şunları belirtti: "Maliye, IBAN yoluyla tahsilat yapıldığını tespit ettiği işletme sahiplerini tek tek çağırıp açıklama isteyecek. IBAN ile yapılan tahsilatlar için fatura veya benzeri belge düzenlenip düzenlenmediğini soracak ve bu belgelerin ibrazını isteyecek."

Bu belgelerin tahsilat maksatlı kullanıldığı tespit edildiği takdirde vatandaş bir sorun ile karşılaşmayacak.

Ancak faturalar ve belgeler düzenlenmediği koşulda kayıt dışı olarak kabul edilecek.

ekran-goruntusu-2024-04-23-095401.png

Tolu açıklamalarının devamında, "Cezalar kesilecek ve faizleriyle birlikte talep edilecek. IBAN ile tahsilat yapıldığı halde fatura veya benzeri belge düzenlemeyen veya mükellefiyet açtırmadan bu işleri yapanlara, kayıt dışı bıraktıkları kazançları üzerinden gelir vergisi, kurumlar vergisi, geçici vergi, kayıt dışı bıraktıkları satışlar üzerinden de KDV tarh edilecek. 1 kat vergi ziyaı cezası kesilecek, ilave olarak gecikme faizi talep edilecek. Ayrıca, faturaya yazılması gereken meblağın %10’una kadar özel usulsüzlük cezası kesilecek."

Bu tarz işlemde bulunan kişilerin MASAK mevzuatına aykırı bu işlemlerinden dolayı savcılıklara sevk edilecekleri bilgisi de verildi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.